Για ακόμη μία φορά το φαινόμενο του Θερμαϊκού, αυτή η τεράστια κοκκινωπή κηλίδα, έκανε την εμφάνιση της  στο παραλιακό μέτωπο. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που απλώς πρέπει να κάνει τον κύκλο του.

Σύμφωνα με τον καθ. Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσ/κης, κ. Φυτιάνο, το φαινόμενο αυτό διαρκεί δύο έως τρείς εβδομάδες. Η «ερυθρά παλίρροια» είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων  φωτοσυνθετικών οργανισμών, οι οποίοι κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν. Οι οργανισμοί αυτοί όταν αποσυντίθενται, καταναλώνεται οξυγόνο και σημειώνεται παράλληλα έκλυση δύσοσμων αερίων, όπως είναι το υδρόθειο ή το μεθάνιο.

Τέλος, ο κ. Φυτιάνος επισημαίνει ότι οι συνθήκες που ευνοούν την ερυθρά παλίρροια είναι η ηλιοφάνεια, η κατάλληλη θερμοκρασία, η κυκλοφορία υδάτινων μαζών, αλλά και η ύπαρξη στο νερό διαφόρων θρεπτικών συστατικών.

Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίζεται, καθώς έκανε την εμφάνιση του πάλι την Δευτέρα 16 Μαρτίου. Οι επιπτώσεις είναι αισθητές για όσους κάνουν την βόλτα τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης από την έντονη δυσοσμία, αλλά και από την αισθητική ενόχληση εξαιτίας της απόχρωσης του νερού. Επιπτώσεις έχει και στον οικονομικό τομέα, όπως στα αλιεύματα.

Αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία, να μη δούμε και ένα διατροφικό μηχανισμό – κόκκινο παγκτόν – στις θάλασσές μας;

Οι τοξίνες όμως που παράγονται απ’ αυτούς τους οργανισμούς είναι σίγουρα επικίνδυνες για τον άνθρωπο, όπως και τα εκλυόμενα αέρια. Έτσι μην παραπλανούμε το λαό, ότι είναι ακίνδυνο φαινόμενο.