Ανησυχία στη Μεσογείων 85 μήπως ανοίξει πάλι ο «φάκελος Πτολεμαΐδα 5».Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Ζερβός και ο Περιστέρης υπέγραψαν το μεγαλύτερο ενεργειακό project, το οποίο ξεκίνησε τι 2010 και μέχρι την υποβολή προσφορών υπήρξαν 9 αναβολές.

Τον διαγωνισμό τον κέρδισε ο Περιστέρης με τίμημα 1,39 δις έναντι των Μυτιληναίου-Κοπελούζου με τίμημα 1,56 δις. Η ΔΕΗ στην τεχνικο-οικονομική ανάλυση της έδειχνε ότι η επένδυση ήταν οριακά βιώσιμη αν το κατασκευαστικό κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 1,32 δις. Το κεφάλαιο καλύπτεται από το κοινοπρακτικό δάνειο της ΔΕΗ από την Euler-Hermes , ύψους 739 εκ. και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια της Επιχείρησης και συμπληρωματικό δάνειο από ΕΤΕπ. Επίσης συζητήθηκε έντονα και το θέμα της ποινικής ρήτρας πληρωμής 5% του προϋπολογισμού, που φτάνει τα 70 εκ., στον ανάδοχο αν ακυρωθεί το έργο με υπαιτιότητα της ΔΕΗ. Το όλο project κινείται με αργούς ρυθμούς και τίθενται αμφιβολίες για την ολοκλήρωση του σε 70 μήνες.

 

Ακάθεκτη η ΔΕΗ επενδύει συνέχεια στην βρώμικη ενέργεια, τον λιγνίτη, σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της κ. Παναγιωτάκη ότι ο λιγνίτης «θα μας σώσει».

Εν τούτοις οι θάνατοι εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων συνεχώς αυξάνονται και από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι καθημερινά πεθαίνουν 3-4 Έλληνες που ο θάνατός τους οφείλεται  στην σκόνη από την διαδικασία επεξεργασίας του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας στους σταθμούς της Πτολεμαϊδας και Μεγαλόπολης.  Γι αυτό είναι καιρός να δούμε πιο φιλικές προς το Περιβάλλον λύσεις, ώστε να μην χάνουμε πολίτες στην παραγωγική τους ηλικία των 30-40 ετών.

Άραγε εισαγγελέας δεν υπάρχει ώστε να επέμβει για να σταματήσει ο ξέφρενος ρυθμός της κατασπατάλησης του Δημόσιου Χρήματος 1,39 δις ευρώ για έργα … θανατηφόρα.