Η χώρα μας διακρίνεται για την πλούσια ποικιλία αρωματικών, θεραπευτικών φυτών και δένδρων. Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες τα χρησιμοποιούσαν ως φάρμακα, αλλά και ως προϊόντα ομορφιάς.

Τα αρωματικά φυτά έχουν την ικανότητα να προσδίδουν μια ευχάριστη οσμή, η οποία  οφείλεται στα αιθέρια έλαια. Η ποιότητα του εξαρτάται από το είδος του βοτάνου και από την μέθοδο εξαγωγής του από το βότανο. Οι δράσεις του είναι πολλές, όπως αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, εντομοκτόνο, αντιϊκή-αντιερπητική.

Τα αιθέρια έλαια, όταν  χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως δεν χρωματίζουν το προϊόν, προσδίδουν άρωμα και έχουν αντιμικροβιακή δράση, ώστε να συντηρούν τα τρόφιμα.

Επίσης τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις ζωοτροφές, ως αποσμητικά χώρου, αλλά και σε διάφορες αρωματοθεραπείες ενάντια διάφορων παθήσεων.

Τα κυριότερα εμπορικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα είναι: Το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, η ρίγανη, το γλυκάνισο, ο βασιλικός, το μάραθο, το χαμομήλι, η δάφνη, η μέντα, ο δυόσμος, το κόλιανδρο, το κύμινο, η λεβάντα, το μελισσόχορτο, η μαστίχα της Χίου, ο κρόκος της Κοζάνης και το δίκταμο της Κρήτης.

Στην Ελλάδα το κλίμα είναι τέτοιο που ευνοεί την ανάπτυξη τους, αλλά και την πολύ καλή ποιότητα τους, ακόμα και αν καλλιεργηθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Για το λόγο αυτό παρουσιάζει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον ως προς την καλλιέργεια τους και μπορεί να προσφέρει ένα σοβαρό συμπληρωματικό εισόδημα στους κατοίκους της υπαίθρου.