καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Πολιτική Οικολογια Χωρίς κατηγορία

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ!

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η ρύπανση δεν πλήττει μόνο το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη μας!

Το οικονομικό αυτό κόστος προέρχεται από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή πρόωροι θάνατοι, νοσοκομειακές και φαρμακευτικές δαπάνες, απουσίες από την εργασία…

Σύμφωνα με μελέτες πηγές ατμοσφαιρικής  ρύπανσης ανάλογα με τις περιοχές που βρίσκονται οι πηγές είναι τα μέσα μεταφοράς 50%, βιομηχανίες 20%, Διεργασίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 15%, οικιακή θέρμανση 10%, και ανεπιθύμητες καύσεις 5%. Παρόλα αυτά η Ε.Ε. δεν έχει συγκινηθεί ιδιαίτερα από αυτά τα ποσοστά  και τις σοβαρές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και κατά συνέπεια στον άνθρωπο!

Από έκθεση του ΟΟΣΑ η ρύπανση στα αστικά κέντρα τις επόμενες δεκαετίες θα καταστεί η κυριότερη αιτία θανάτων. Μέχρι το 2050 η ρύπανση του αέρα θα προκαλέσει 3,6 εκατ. θανάτους, κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία.

Η Ε.Ε. δεσμεύεται με μέτρα, τα οποία θα έχουν στόχο την ποιότητα του αέρα, ώστε να αποφευχθούν έως το 2030 58.000 πρόωροι θάνατοι.

Το ΠΑΚΟΕ έχει καταγγείλει αυτή την αποπροσανατολιστική τακτική, με το δεδομένο ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται κυρίως στα μικροαιωρούμενα σωματίδια 2,5-5 μικρά διαμέτρου και δυστυχώς γι’ αυτά δεν έχουν προβλεφθεί μέτρα. Το ποσοστό μόλις 0,01% του γενικού πληθυσμού αποτελεί σταγόνα στο ωκεανό σε σχέση με αυτούς που πεθαίνουν καθημερινά. Πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να παρέμβει για την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων σε όλες τις πηγές.