καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Χωρίς κατηγορία

ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Σοβαρές καταγγελίες έχουν γίνει για χαλκευμένα στοιχεία στις άδειες ανέγερσης του εργοστασίου εξόρυξης χρυσού  της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ανακριβή στοιχεία ως προς την έκταση του οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί το εργοστάσιο εξόρυξης. Ήδη ο υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακάλεσε δύο από τις άδειες ανέγερσης του   εργοστασίου, οι οποίες αφορούσαν όχι μόνο την αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά και την μελέτη για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις της μονάδας.

Αξίζει  να σημειωθεί ότι ο κ. Λαφαζάνης, έχει ήδη πει σε προγραμματικές δηλώσεις  του στη Βουλή ότι «είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέσα για να προωθήσουμε αυτή τη θέση μας». Οι ενέργειες του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να διακόψουν κάθε συνομιλία και επαφή μαζί του και με επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισαν πως είναι ο μόνος που δέχονται ως συνομιλητή. Επίσης τόνισαν πως θα γίνουν ο «εφιάλτης» της κυβέρνησης μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους.

Το ζήτημα της εξόρυξης του χρυσού στη Χαλκιδική, εδώ και χρόνια, έχει αναχθεί σε πολιτικό επίπεδο, λες και εξαρτάται από το κόμμα που ψηφίζεις. Όλο αυτό το διάστημα ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα αν η εξόρυξη έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει την νομιμότητα και πληρότητα όλων των ενεργειών, ώστε να διαφυλάξει και το περιβάλλον, σε περίπτωση παραβάσεων και παρανομιών, αλλά και να προστατεύσει τους εργαζόμενους και να μην σταθεί σε γραφειοκρατικά θέματα γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό για την κυβερνητική λειτουργία, αλλά και ανέντιμο απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες της.