Χύμα θα πωλούνται στο μέλλον γνωστά μας προϊόντα που βρίσκουμε συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ. Η εικόνα θα μοιάζει λίγο με τα παλιά μπακάλικα ενώ ήδη έχει ανοίξει εδώ και μερικούς μήνες το πρώτο σούπερ μάρκετ στο Βερολίνο.  Πρόκειται για το OriginalUnver-packt    (σημαίνει «αυθεντικό απακετάριστο») πρωτοβουλία δύο γυναικών, της Σάρα Βολφ και της Μιλένα Γκλιμπόφ-σκι. Το σοΧωρίς συσκευασμένα προϊόνταύπερ μάρκετ αυτό προσφέρει πλήθος προϊόντων χωρίς συσκευασίες. ακόμη και υγρά όπως σαμπουάν, ενώ ο πελάτης πρέπει να φέρει δικά του σκεύη τα οποία ζυγίζονται κατά την είσοδο και αφαιρείται το βάρος τους στο ταμείο.

«Η συσκευασία ζυγίζει περισσότερο από το ίδιο το προϊόν», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βολφ.

Σε τρεις ανάγκες προσπαθεί να ανταποκριθεί το OriginalUnver-packt: Στη μείωση των απορριμμάτων, στην αντιμετώπιση του προβλήματος της περίσσειας τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια και στη μείωση του κόστους των προϊόντων.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια ανάλογη προσπάθεια, υπάρχει όμως πώληση χύμα προϊόντων στις λαϊκές αγορές, στα μπακάλικα, στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και αρκετά προϊόντα που πωλούνται χύμα όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Τέτοιες μορφές αξίζουν ενίσχυση, γιατί είναι ένας άλλος κόσμος…απακετάριστος και είναι εφικτός.

Επιβραβεύουμε το γεγονός και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια της πολιτείας πρέπει να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια.