Σε έρευνα του ιδρύματος 5 Gyres που έγινε πρόσφατα εκτιμάται ότι 269.000 τόνοι  πλαστικού βρίσκονται στους ωκεανούς του πλανήτη.

Ο υπολογιΤόνοι πλαστικού κολυμπούνσμός αυτός έγινε χρησιμοποιώντας μαθηματικά πρότυπα. Το πιο περίεργο όμως είναι ότι τα πολύ μικρά κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων, αυτά στο μέγεθος κόκκου της άμμου, είναι πολύ λιγότερα από το αναμενόμενο. Αυτό αν και ακούγεται ενθαρρυντικό, στην ουσία είναι πολύ ανησυχητικό. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα ψάρια και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί, καταναλώνουν αυτά τα μικρά κομμάτια, και έτσι οι τοξίνες που περιέχουν τις μεταφέρουν στην τροφική αλυσίδα. «Τα πλαστικά είναι σαν ένα κοκτέιλ από μολυσματικές ουσίες που επιπλέουν γύρω από το υδρόβιο περιβάλλον» είπε ο Τ.Μ. Ρόχμαν, θαλάσσιος περιβαλλοντολόγος από το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνιας. Η Νάνσι Γουάλας, διευθύντρια του προγράμματος θαλάσσιων απορριμμάτων, είπε ότι μια περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να εξετάσει, πέρα από την επιφάνεια, για να βρει που μπορεί να έχουν πάει τα μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια.

Κατά τ’ άλλα η ανακύκλωση πηγαίνει καλά γι’ αυτούς που λυμαίνονται το χώρο. Τα πλαστικά τι τα κάνετε κύριοι των σκουπιδιών; Καύσιμο στα τσιμεντάδικα; Έτσι τη βλέπετε την ανακύκλωση. Το 2011 η ανακύκλωση ήταν στο 11,5 % ενώ σήμερα είναι στο 7%. Το 2011 μέχρι τον Οκτώβριο ξοδέψαμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών 4,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 μέχρι τον Οκτώβριο 5,8 δισ. με μικρότερο αποτέλεσμα. Πλώρη κύριοι των χρυσοφόρων σκουπιδιών για το βιβλίο Γκίνες.