Πονοκέφαλο εξακολουθεί να προκαλεί στις δασικές αρχές η παράνομη υλοτόμηση σε ολόκληρη τη χώρα. Αν και τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας εμφανίζονται αισθητά  μειωμένα τα δύο τελευταία έτη, και παρά τΣυνεχίζεται η αποψίλωση των δασώνην αυστηρά πρόστιμα οι δασικοί υπάλληλοι εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις.

Λόγω της κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης το 2013 κατασχέθηκαν πάνω από 13.000 τόνοι λαθραία υλοτομημένα ξύλα. Το φαινόμενο αυτό μειώθηκε κατά 50% το 2014 και σύμφωνα με τον Βαγγέλη Κουντούφα, αντιπρόεδρο την Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, «οι βασικές αιτίες στις οποίες φαίνεται πως οφείλεται η μείωση της λαθροϋλοτόμησης και αυστηροποίησης των ελέγχων, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων όπως επίσης και η αυστηροποίηση των ποινών και κυρώσεων που επιβάλλονται.

Η Δασική Υπηρεσία ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα που εμποδίζουν τη δραστική αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας. Η έλλειψη αυτοκινήτων και καυσίμων, ώστε να βρίσκονται οι δασοφύλακες την κατάλληλη στιγμή στο σωστό σημείο, η έλλειψη ειδικευμένου και επιστημονικού προσωπικού, οι περιορισμοί στις υπερωρίες έχει ως αποτέλεσμα οι λαθροϋλοτόμοι να δρουν πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κυρίως τους «νεκρούς» μήνες όπως τον Αύγουστο.

Παρ’ όλο που υπάρχουν τόσα προβλήματα έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και εφαρμόζεται το πρόγραμμα Πρόληψης Λαθροϋλοτομίας 2014, που χρηματοδοτείται με 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ήταν… να μη γίνει η αρχή. Ο Έλληνας και κάθε πολίτης στον πλανήτη, είναι μιμητικό ζώο και συνηθίζει στον εύκολο τρόπο ζωής. Όταν πριν δύο χρόνια το ΠΑ.Κ.Ο.Ε είχε τονίσει στον ΥΠΕΚΑ τα άσχημα αποτελέσματα της άθλιας πολιτικής στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στην θέρμανση, τότε εκείνος μας παρέπεμψε στο αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής του. Το αποτέλεσμα, κύριε μεταλλαγμένε ΥΠΕΚΑ Μανιάτη, είναι το εξής:

Α. 3-4 θάνατοι από αιθαλομίχλη κάθε μέρα

Β. Νέφος με αιωρούμενα σωματίδια εξαπλάσια του ορίου

Γ. Αποψίλωση των λιγοστών δασών μας (το 1970 η δασοκάλυψη στην Αττική ήταν 31%, σήμερα είναι μόλις 7%).

Έλεος κύριοι της εξουσίας, καταλάβετε ότι γίνατε ΤΥΡΑΝΟΙ στη Δημοκρατία της Ελλάδας.