Αστικα Αποβλητα Νομοθεσια - αποβλητα Οικολογία Οτα Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Στερεα Αποβλητα

Νέα καταδικαστική απόφαση για τη χώρα μας για τη κακή διαχείριση σκουπιδιών

Καμπάνια για τη διαχείριση των απορριμμάτων από το Ευρωδικαστήριο, όχι για χωματερή αυτή τη φορά αλλά για ΧΥΤΑ στο Κιάτο, που λειτουργεί χωρίς άδεια από το 1990 και έχει κορεστεί.

Πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε πρωτόδικη καταδίκη χωρίς πρόστιμο σε βάρος του Δήμου Κιάτου Κορινθίας. Η νέα απόφαση έχει την εξής ιδιαιτερότητα: Δεν αφορά χωματερή αλλά χώρο υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ), ο οποίος όμως λειτουργεί χωρίς άδεια και έχει φτάσει εδώ και 1,5 χρόνο στα όρια κορεσμού.

Νέα καταδικαστική απόφαση για τη χώραΟ ΧΥΤΑ Κιάτου δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του προ-Καποδιστριακού  δήμου και χρησιμοποιείται από το 1998, αλλά η τότε δημοτική αρχή δεν μερίμνησε για την έκδοση άδειας λειτουργίας. Σήμερα μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο δήμος έφτασε στους 24.000 κατοίκους και ο ΧΥΤΑ δέχεται περίπου 70 τόνους σκουπιδιών την ημέρα ποσότητα για την οποία οι εγκαταστάσεις δεν είχαν σχεδιαστεί.

«Δεν είναι άδικη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», παραδέχεται ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος, διευκρίνισε ότι η έλλειψη άδειας λειτουργίας  αποκαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο, ενώ το 2011 η δημοτική αρχή έχει υποβάλλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος  μελέτη συνολικού ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ η οποία όμως δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Ως προσωρινή λύση ο δήμαρχος Κιάτου προτείνει τη μεταφορά των σκουπιδιών στον κοντινό ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου ο οποίος δεν λειτουργεί ακόμα. Υποστηρίζει ακόμα πως με την υλοποίηση της μηχανικής επεξεργασίας, θα απομένουν 2.000 τόνοι επεξεργασμένων σκουπιδιών για θάψιμο όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη για τον ΧΥΤΑ. Ο Σπύρος Σταματόπουλος προσπαθεί να πείσει πως δεν ακολουθεί την πάγια πολιτική των δήμων που θέλουν να στέλνουν τα σκουπίδια τους στη γειτονική «αυλή».

Χρόνια τώρα το ΠΑ.Κ.Ο.Ε «φωνάζει» για τη χωματερή στο Κιάτο. Το 1982 ήταν η πρώτη παρέμβαση. Πέρασαν 32 ολόκληρα χρόνια κι ακόμα η ίδια κατάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς συναίσθηση της ευθύνης απ’ όλους μας, χωρίς διεκδίκηση προς τους δήθεν πολιτικούς που μας κυβερνούν, δυστυχώς το αποτέλεσμα πάντοτε θα είναι το ίδιο.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.