Διατροφή και Υγεια Καταναλωτής Παροχή Υπηρεσιών Ποιότητα και Τιμές Προϊόντα Τροφιμα

Είκοσι και πλέον οδηγίες του ΚΕΠΚΑ. Ο Θεός έδωσε μόνο δέκα…

Με 28 οδηγίες – «εντολές» μας καθοδηγεί το ΚΕΠΚΑ για τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας.

 1. Για σωστή διατροφή, το σύνθημα είναι «φρούτα και λαχανικά εποχής». Είναι πιο φθηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί με υπερβολική λίπανση, Είκοσι και πλέον οδηγίες του ΚΕΠΚΑορμόνες και φυτοφάρμακα.
 2. Ας μην αγοράζουμε τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες που δεν είναι απαραίτητες.
 3. Αγοράζουμε τα τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, και όχι από πλανόδιους, περιστασιακούς πωλητές, ή δήθεν παραγωγούς.
 4. Αγοράζουμε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία, ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.
 5. Αγοράζουμε το νωπό κρέας κοντά στην ημερομηνία που θα το καταναλώσουμε, και αμέσως μετά την αγορά του το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
 6. Αποθηκεύουμε το κατεψυγμένο κρέας στην κατάψυξη όσο είναι ακόμη κατεψυγμένο.
 7. Βεβαιωνόμαστε ότι στα σημεία αγοράς, τα νωπά κρέατα διατηρούνται σε ψύξη, και όχι σε μη ψυχώμενους χώρους. Αντίστοιχα τα κατεψυγμένα πρέπει να διατηρούνται στην κατάψυξη.
 8. Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι ξεντεριασμένες, χωρίς πούπουλα, και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας, όπου φαίνεται και η ημερομηνία ανάλωσης
 9. Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας υπάρχουν στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
 10. Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ), με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ), πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση σήμα, που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT, σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
 11. Το κρέας αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής φέρει σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «τυρκουάζ», με σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, ELLAS ή EL.
 12. Το κρέας αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες φέρει σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «τυρκουάζ» και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.
 13. Το κρέας αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, είτε έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα, είτε όχι, φέρει υποχρεωτικά σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
 14. Το κρέας των βοοειδών πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύεται από πρόσθετη σήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας, η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει το κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Για το κρέας των βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα, πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα «χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού».
 15. Ας μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίτρινων τυριών.
 16. Για επιδόρπιο, ας προτιμήσουμε φρούτα.
 17. Ας βάλουμε στο πιάτο μας σαλάτα. Θα μας κόψει την όρεξη, και θα μειώσει την ποσότητα του κυρίως πιάτου
 18. Αν πιούμε ας προτιμήσουμε κρασί ή μπύρα, που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα, ή εναλλακτικά ας συνδυάσουμε το ποτό μας με σόδα ή αναψυκτικό με λίγες θερμίδες.
 19. Σε κάθε αγορά μας ζητάμε απόδειξη πληρωμής.
 20. Αν τα οικονομικά μας δεν επιτρέπουν να αγοράσουμε όλα όσα επιθυμούμε, ας μην προσφύγουμε σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και  οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες κάρτες) είναι χρήμα μετρητό. Σε πολύ μικρό διάστημα, θα κληθούμε αποπληρώσουμε τις δόσεις μας. Διαπραγματευόμαστε τον τρόπο πληρωμής όταν πρόκειται να πληρώσουμε με εντολές του καταναλωτικού μας συνεταιρισμού ή με την πιστωτική μας κάρτα. Και στις δύο περιπτώσεις είναι πληρωμή «τοις μετρητοίς» και δεν πρέπει να δεχθούμε οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση.
 21. Προσοχή στις δελεαστικές διαφημίσεις και προσφορές τουριστικών γραφείων. Οι καταγγελίες για παραπλάνηση ακόμα και εξαπάτηση καταναλωτών αυτή την περίοδο αυξάνονται κατακόρυφα.
 22. Ας μην ξεκινάμε με την εικόνα ενός διαφημιστικού μηνύματος στο μυαλό μας. Η ωραιοποιημένη εικόνα της τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι διαφέρει από την πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσουμε μόνοι μας.
 23. Ας προγραμματίσουμε τις αγορές μας. Κάνουμε ένα κατάλογο με τα προϊόντα και τα αγαθά για κάθε μέλος της οικογένειας που θέλουμε να προμηθευτούμε, και δεν ξεφεύγουμε από τον προγραμματισμό μας
 24. Για τα τυποποιημένα είδη, τις συσκευές, τα στολίδια κλπ., είναι χρήσιμο να κάνουμε μια μικρή έρευνα αγοράς. Ας επισκεφτούμε τουλάχιστον 2-3 καταστήματα που πωλούν ομοειδή προϊόντα. Είναι βέβαιο ότι θα διαπιστώσουμε ουσιώδεις διαφορές στις τιμές, που θα μας ανταμείψουν για το χρόνο που «χάσαμε»
 25. Προτιμούμε τα επώνυμα προϊόντα και τα επώνυμα καταστήματα, και όχι πλανόδιους πωλητές, τους οποίους δεν μπορούμε να βρούμε ώστε να αποζημιωθούμε, σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό.
 26. Για τα συσκευασμένα προϊόντα, πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή την ετικέτα, (χώρα κατασκευής, σύνθεση προϊόντος, διεύθυνση κατασκευαστή ή εισαγωγέα) και τις οδηγίες χρήσης.
 27. Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να μας παράσχουν οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.
 28. Πριν αγοράσουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια ή παιδικά παιχνίδια, ενημερωνόμαστε για τις προδιαγραφές ασφάλειάς τους.

Οι γιορτές δεν σημαίνουν υπερκατανάλωση.

Προσοχή, λοιπόν και Καλές Γιορτές!