Αστικα Αποβλητα Καταγγελίες - αποβλητα καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Νομοθεσια - αποβλητα Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Στερεα Αποβλητα

Ακόμα στα λόγια η διαχείριση των σκουπιδιών στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη μπορεί να είναι όμορφο νησί και να δέχεται το καλοκαίρι πολλούς τουρίστες, πίσω όμως από αυτό βρίσκονται πολλά καθημερινά και σοβαρά προβλήματα που ζουν οι μόνιμοι κάτοικοί της. Η έλλειψη υποδομών έχει σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργεί το νοσοκομείο του νησιού και να βγαίνει στο σφυρί επειδή η λειτουργία του είναι ακριβή.

Το νησί έχει επίσης κι άλλα προβλήματα που πέρα από τους κατοίκους του δέχεται  εκατοντάδες επισκέπτες το χρόνο. Τον Αύγουστο τα στοιχεία λένε πως ο πληθυσμός οκταπλασιάζεται και η διαχείριση απορριμΠοιες λύσης προτείνονται γι Σαντορίνημάτων γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Το φορτηγό μαζεύει μικτά απορρίμματα και τα πετάει σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης που βρίσκεται πάνω από την Καλντέρα.

Τις προηγούμενες μέρες είχε δει το φως της δημοσιότητας από τη δημοτική αρχή «προκαταρτική μελέτη για την ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης  απορριμμάτων στο Δήμο Θήρας» με δύο στάδια.  Το πρώτο αναφέρεται ως «ενδιάμεση διαχείριση» και το επόμενο ως «τελικής διαχείρισης».

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική διαχείρισης ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Συρίγος Φωτεινός αντιπρότεινε: « Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης» με διαλογή στην πηγή με δράσεις σε επίπεδο χώρων κατοικίας, εργασίας, με σύστημα ξεχωριστών κάδων και δίκτυο τριών –τεσσάρων πράσινων σημείων στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προτάθηκε στους κατοίκους η προσωρινή λύση, που προβλέπει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου. Δηλαδή να γίνονται δέματα τα σύμμεικτα απορρίμματα και να περνάει καράβι να τα παίρνει για τον πλησιέστερο αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ.

Κύριοι της εξουσίας στην όμορφη Σαντορίνη πρέπει χρόνια τώρα να γνωρίζετε ότι μόνο με τις κατάλληλες υποδομές ο τουρισμός αλλά και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων του νησιού θα πάνε μπροστά. Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς ΧΑΔΑ στην Σαντορίνη. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα.