Στην κατάργηση της πλαστικής σακούλας που δηλητηριάζει το περιβάλλον και τα επιφανειακά ύδατα φαίνεται πως προσανατολίζεται η Ευρώπη. Τη συμφωνία γι’ αυτό υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των 28 κυβερνήσεων της Ε.Ε. Στόχος είναι να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας, ιδιαίτερα της «ελαφριάς» κάτω των 50 microns, μέχρι το 2025. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι τα κράτη που δεν το έχουν πράξει ακόμη θα πρέπει να επιβάλλουν χρέωση στην πλαστική σακούλα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση σε 90 σακούλες ετησίως, ενώ η ετήσια κατανάλωση το 2περιορισμοσ στις πλαστικές σακούλες025 δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 σακούλες ετησίως ανά άτομο.

Μια έρευνα του ΠΑ.Κ.Ο.Ε το 2010 απέδειξε ότι ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 200 – 220 σακούλες ετησίως, ρυθμός που δυστυχώς από ενδεικτικές μετρήσεις στις αρχές του 2014 αυξάνεται από 5%-12%.

Δυστυχώς, ο Έλληνας καταναλωτής δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η όποια πλαστική συσκευασία, αποσυντίθεται στο περιβάλλον μετά από τουλάχιστον 250 χρόνια, αλλά σίγουρα δεν φταίει μόνο ο καταναλωτής. Όταν στα σ/μ δίδονται αφειδώς σακούλες και η πολιτεία δεν παρεμβαίνει, αλλά ούτε και άλλοι φορείς που υποτίθεται πως …προστατεύουν το περιβάλλον.