Αέρας Ατμοσφαιρική Ρύπανση Βιομηχανική Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Τεχνολογίες-αερας

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην οικονομία (κατά προσέγγιση δισεκατομμυρίων…)

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) η ρύπανση της ατμόσφαιρας από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης, κόστισε από 59 έως 189 δισεκ. ευρώ για το 2012, ενώ τοΟι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκτιμώμενο κόστος για την πενταετία 2008 έως 2012, είναι, πιθανόν, 329 δισεκ. έως και 1,05 τρισεκ. ευρώ.

Το κόστος αυτό αφορά στις επιπτώσεις που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, δηλαδή των πρόωρων θανάτων, νοσοκομειακών δαπανών, απωλειών ημερών εργασίας κλπ.

Από τις 30 ευρωπαϊκές βιομηχανίες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά, οι 26 αφορούν παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη. Βρίσκονται κυρίως στη Γερμανία και στην ανατολική Ευρώπη, και δύο αφορούν την Ελλάδα (τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, και στον Άγιο Δημήτριο).  Το κόστος των ζημιών έχει μειωθεί κατά την πενταετία που έγινε η αξιολόγηση, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, κυρίως όμως στην οικονομική ύφεση που πλήττει την Ευρώπη από το 2008.

Όμως οι επιπτώσεις αυτές δεν εκτιμώνται πάντοτε με την οικονομική διάστασή τους, επειδή οι θάνατοι από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά για τους φίλους και συγγενείς εκείνων που «φεύγουν» δεν είναι ένας απλός αριθμός. Είναι για μια ανθρώπινη απώλεια. Έτσι λοιπόν μπορεί τα οικονομικά μεγέθη να είναι υψηλά, χαμηλά σε σχέση με τα υπερκέρδη των «βιομηχάνων», αλλά δεν παύουν να είναι αριθμοί που για την Ελλάδα τουλάχιστον… αντιπροσωπεύει το δήθεν χρέος μας στους ευρωπαίους συμπολίτες μας.