Ακτινοβολίες Θορυβος-Ακτινοβολίες

Το κινητό βλάπτει τα παιδιά

Το κινητό βλάπτει τα παιδιά.

Παλαιότερα στοιχεία To kinito blaptei ta paidiaτης ΕΛΣΤΑΤ ανέφεραν πως περίπου 80% – 85% των εφήβων 12-15 ετών έχουν κινητό, ενώ το 90% αυτών κάνει καθημερινή χρήση, με ένα σημαντικό τμήμα (20%) να μιλάει στο τηλέφωνο πάνω από πέντε λεπτά την ημέρα.
Η συσκευή του κινητού για τους εφήβους είναι κάτι παραπάνω από τηλέφωνο: είναι μια πλατφόρμα πολλαπλών επιλογών, από το Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι εφαρμογές μουσικής, φωτογραφίας, βίντεο και παιχνιδιών.

Μιλώντας με γονείς μαθητών δημοτικών σχολείων ανακαλύπτουμε πως η χρήση των κινητών τηλεφώνων αρχίζει από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού! Το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε την εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο, σύμφωνα με την οποία η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων είναι «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο».

Ο κ . Χρήστος Γεωργίου, καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών τονίζει πως η χρήση κινητών στα παιδιά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβαρυντική. «Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας το δέχεται ο εγκέφαλος και τα οστά του παιδικού κρανίου είναι πολύ πιο λεπτά. Επίσης, το μέγεθος του παιδικού κεφαλιού είναι μικρότερο, με αποτέλεσμα η ακτινοβολία να το διαπερνά.

Γάλλοι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπορντό δημοσίευσαν έρευνα στη βρετανική επιθεώρηση ((OccupationalandEnvironmentalMedicine», σύμφωνα με την οποία η βαριά χρήση κινητού τηλεφώνου (πάνω από μισή ώρα την ημέρα) αυξάνει τρεις φορές την απειλή εκδήλωσης καρκίνου του εγκεφάλου.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συστήνουν αποφυγή της χρήσης κινητού τηλεφώνου πριν από τα 12 έτη και πολύ περιορισμένη χρήση μέχρι τα 16 – 17. Η χρήση handsfree και των άλλων μέτρων προφύλαξης θεωρείται απολύτως απαραίτητη.

Όλα τα παραπάνω όμως αφήνουν αδιάφορους τους κυβερνώντες αλλά και αυτούς που αισχροκερδούν σε βάρος της υγείας των παιδιών μας. Κύριε εισαγγελέα, πού είσθε;