Αστικα Αποβλητα Νομοθεσια - αποβλητα Οτα Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Στερεα Αποβλητα

Σκουπίδια ξανά: Το σήριαλ συνεχίζεται…

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με τις ενέργειες του ΥΠΕΚΑ, και τους ισχυρισμούς της Ρένας Δούρου ότι το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να «καπελώσει» την Περιφέρεια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με σχετική ρύθμιση σε σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση.

Η κυρία Γιαννακοπούλου υποστήριξε ότι η ρύθμιση δεν συνδέεται με το σχέδιο δημιουργίας των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, με το οποίο διαφωνεί η Ρένα Δούρου. Αντίθετα, το υπουρSkoupidia xana To sirial synexizetaiγείο θέλει να πιέσει τις περιφέρειες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αδιαφορούν για τις κοινοτικές απαιτήσεις με αποτέλεσμα να χάνονται κοινοτικοί πόροι, αλλά και να επιβάλλονται πρόστιμα τη χώρα. Χαρακτηριστικά, σε λίγες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία θα επιβάλλεται στην Ελλάδα ημερήσιο πρόστιμο 54.340 ευρώ επειδή εξακολουθούν να λειτουργούν δεκάδες παράνομες χωματερές. Το πρόστιμο αυτό θα επιβαρύνει τους δήμους και τις περιφέρειες, δηλαδή τους δημότες, αφού εκείνοι θα κληθούν να πληρώσουν τα αυξημένα δημοτικά τέλη.

Από τη μεριά της η Ρένα Δούρου απαντά στις κατηγορίες των Δημάρχων  σε σχέση με την επιστολή της προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δηλώνει ότι κινδυνολογούν, και ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι καιρός να αλλάξει η φιλοσοφία στην διαχείριση των απορριμμάτων. Να δοθεί, όπως η ίδια επισημαίνει, έμφαση στη διαλογή στην πηγή, και στην κομποστοποίηση με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης.

Με το φόβο των προστίμων, πολλοί δήμοι προσφεύγουν σε καιροσκόπους… εταιρείες-μαϊμού, για να λύσουν το πρόβλημα των ΧΑΔΑ.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε επανειλημμένα έχει δηλώσει την πάγια θέση του: άμεση δημιουργία μικρών και βιώσιμων ΚΔΑΥ και μονάδων κομποστοποίησης με ταυτόχρονη υλοποίηση σωστών προγραμμάτων ανακύκλωσης.