Τριτοκοσμικές εικόνες αντικρύζουμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας λόγω της ύπαρξης παράνομων χωματερών, 400 τον αριθμό. Αν και ο αριθμός των παράνομων χωματερών δεν είναι μικρός, η κατάσταση το 2005, όταν για πρώτη φορά καταδικάστηκε η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, ήταν πολύ χειρότερη καθώς  λειτουργούσαν 1.128 παράνομες ΧΑΔΑ.

Έτσι, αγώνα δρόμου δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να μειωθεί το πρόστιμο των 54.450 ευρώ την ημέρα που πρόκειται να επιβληθεί στην Ελλάδα, ώστε στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα έκδοσης της απόφασης τοParanomes xomateres-aperando skoypidarioυ ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η χώρα μας να εμφανίσει όσο το δυνατόν λιγότερους ΧΑΔΑ.

Πάντως το πρόστιμο των 22 εκατ. Ευρώ που όριζε η πρώτη καταδικαστική απόφαση από το 2005 δεν πρόκειται να αποφευχθεί. Δυστυχώς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτέλεσε διαχρονικά πεδίο μικροπολιτικών επιδιώξεων και συμφερόντων, με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών να δυσχεραίνουν την προσπάθεια λύσης του προβλήματος.

Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για κωλισιεργείες. Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποτελεί πρώτιστο καθήκον όλων μας.

Παρά το γεγονός ότι το «βρώμικο» κύκλωμα της διαχείρισης των σκουπιδιών καλά κρατεί, ξοδεύοντας την τελευταία δεκαετία 20 και πλέον δισεκατ. ευρώ, με πρώτη σε διαπλοκή και αναποτελεσματικότητα την καραμέλα της ανακύκλωσης, που το 2005 ήταν περίπου στο 11% και σήμερα είναι ούτε 7% και στη συνέχεια την αμαρτωλή διαδρομή του ΕΔΣΝΑ του συνδέσμου «φαγάνα» με μισθοδοσίες και αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και το υπουργείο εσωτερικών να σφυρίζει …αδιάφορα, φτάσαμε σ’ αυτό το χάλι. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε επανειλημμένα έχει καταγγείλει την απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική τακτική της διαπλοκής των φορέων εξουσίας των σκουπιδιών με τους μεγαλοεργολάβους που δήθεν ανέλαβαν να σώσουν την Ελλάδα από τα σκουπίδια που συνεχώς μας πνίγουν, αλλά δυστυχώς τα στόματα σχεδόν όλων βουλώνονται με τα πεντακοσάρικα της διαπλοκής.