Οι μικροΐνες των συνθετικών ρούχων αποτελούν το 85% των συνθετικών υλικών που καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη μας, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του οικολόγου Μαρκ Μπράουνι σε18 παράκτιες περιοχές της υφηλίου. Μια άλλη πηγή ρύπανσης από μικροπλαστικά είναι τα προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν μικροσκοπικούς κόκκους, καθώς είναι πολύ μικρά για να φιλτραριστούν από τις ειδικές μονάδες επεξεργασίας και έτσι καταλήγουν και αυτά στις θάλασσες.

Σε ανάλογα συMikroskopikes plastikes ines rypainoynμπεράσματα για την Ελλάδα έχει καταλήξει και η έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», όπου δεκάδες ίνες βρέθηκαν ακόμη και σε μικρά ψάρια. Αφού βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στη θάλασσα, και μεταφέρονται από τα ρεύματα ακόμα και σε «παρθένες» περιοχές.

Αυτό το θέμα το έχουμε ξαναθίξει σε προηγούμενη οικοείδηση. Όμως το πρόβλημα είναι στην παραπλανητική διαφήμιση και στα σκουπίδια που μας πουλάνε στην τηλεόραση, απαιτώντας να χρησιμοποιούμε κατά 70% πλαστικές συσκευασίες και ιδιαίτερα σακούλες. Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε τονίζει ότι πρέπει ο Έλληνας να συνειδητοποιήσει ότι τα πλαστικά εισέρχονται την τροφική αλυσίδα, και αυτό γίνεται μπούμερανγκ για την υγεία του και για την υγεία των παιδιών του.