Αέρας Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Μαφία και στα καυσόξυλα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το λαθρεμπόριο καυσόξυλων και πέλετ από τη Βουλγαρία. Όσο αλλάζει ο καιρός και χαμηλώνουν οι θερμοκρασίες, δεκάδες φορτηγά διασχίζουν ανεξέλεγκτα τα σύνορα της χώρας και διοχετεύουν στην ελληνική αγορά φτηνές θερμαντικές ύλες, αμφιβόλου ποιότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού Συλλόγου Βιομάζας, περισσότεροι από 5OLYMPUS DIGITAL CAMERA5.000 τόνοι πέλετ και 200.000 τόνοι καυσόξυλων έχουν εισέλθει φέτος στη χώρα μας με εικονικά τιμολόγια.

Σύμφωνα με τα όσα έχει καταγγείλει ο σύνδεσμος στις ελεγκτικές Αρχές, οι οδηγοί των οχημάτων έχουν μαζί τους πλαστά παραστατικά με ψευδή στοιχεία ΑΦΜ και τυχαία ονόματα παραληπτών, τα οποία στη συνέχεια σκίζουν. Στα τελωνεία -λόγω της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.- οι έλεγχοι έχουν καταργηθεί και ζητείται μόνο το διαβατήριο των οδηγών. Με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 30-10-13 ουσιαστικά καταργήθηκε στην πράξη ο ελεγκτικός ρόλος του ΣΔΟΕ, ενώ οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες των εφοριών αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για ελέγχους. Τα λαθραία καυσόξυλα και πέλετ ζημιώνουν σημαντικά και την ελληνική οικονομία, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσειςτου Ελληνικού Συλλόγου Βιομάζας, χάνονται περίπου 28 εκατ. ευρώ ΦΠΑ και επιπλέον ποσά στη φορολογητέα ύλη.

Η δραστηριότητα των λαθρεμπόρων δεν σταματά στα πέλετ και τα καυσόξυλα, σύμφωνα με καταγγελίες, εισάγονται παράνομα ακόμη και λέβητες ή καυστήρες.

Κινδύνους για το περιβάλλον και τους πολίτες κρύβουν τα λαθραία καυσόξυλα και πέλετ, καθώς κανείς δεν γνωρίζει από τι υλικά έχουν παραχθεί ή τι ποσοστά υγρασίας περιέχουν.Όπως εξηγεί η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντινή Σαμαρά «απαιτείται από την πολιτεία συστηματικός έλεγχος της ποιότητας και πιστοποίηση της χρησιμοποιούμενης βιομάζας, καθώς ξυλεία ή πέλετ που έχουν παραχθεί από επεξεργασμένο ή χρησιμοποιημένο ξύλο ενέχουν σοβαρό κίνδυνο επικίνδυνων εκπομπών, όπως οι διοξίνες και το αρσενικό».

Επανειλημμένα το ΠΑ.Κ.Ο.Ε έχει τονίσει την άμεση ανάγκη της στελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε όλες αυτές οι παράνομες πράξεις να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισής τους. Όμως από την έλλειψη αυτή δημιουργούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.