Αέρας Ατμοσφαιρική Ρύπανση Βιομηχανική

Θανατηφόρα… συμφωνία

ΗΠΑ και Κίνα, οι δυο πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη, «ξεπέρασαν ένα πολιτικό αδιέξοδο 20 ετών» όπως αναφέρουν οι FinancialTimes και υπέγραψαν μια «ιστορική» και «πρωτοπόρο» συμφωνία για την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων σε μία προσπάθεια να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή και να πείσουν και άλλες χώρες να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

thanatifora-symfonia-01Η Κίνα καθόρισε για πρώτη φορά μια συγκεκριμένη χρονολογία για την μείωση των ρυπογόνων εκπομπών της στο μακρινό 2030, με την «πρόθεση» να προσπαθήσει να φτάσει νωρίτερα σε αυτό το επίπεδο. Αυτό βέβαια αυτομάτως σημαίνει ότι η χώρα που παράγει σήμερα το 25% και πλέον του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο για τα επόμενα 15 χρόνια. Όσων αφορά τις ΗΠΑ, δεσμεύτηκαν να εκλύουν κατά 26-28% λιγότερα καυσαέρια σε σύγκριση με το με τις εκπομπές του 2005, έως το 2025 … δηλαδή σε 10 χρόνια.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δυο χώρες είναι εξαιρετικά απείθαρχες στις διεθνείς αποφάσεις για την μύωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφού η Κίνα υποστήριζε, παρά την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο, ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες πλούσιες χώρες οφείλουν να μειώσουν πρώτα τα καυσαέρια που παρήγαγαν από την τροφοδότηση της ανάπτυξης τους, ενώ οι ΗΠΑ από την άλλη, αρνούνταν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις «βρόμικες» πηγές ενέργειας αν δεν δεχόταν πρώτα η Κίνα.

Έχουν αναλογιστεί όλοι αυτοί οι εξουσιαστές “πλανητάρχες” πόσοι άνθρωποι καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από δικές τους κακές επιλογές και αποφάσεις; Κύριε Πρόεδρε της Κίνας και των ΗΠΑ διαβάστε καλά μπας και ευαισθητοποιηθείτε λίγο.

Εξαιτίας της μαύρης ενέργειας στην Κίνα πεθαίνουν 1500 άνθρωποι την ημέρα και στις ΗΠΑ 50-60. Αυτοί δεν είναι απλοί αριθμοί “κύριοι της εξουσίας”, είναι ανθρώπινες ζωές.

Το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. όταν πήγε στην Κίνα (2005) διαπίστωσε όλα τα παραπάνω. Τι είναι όμως για τους Κινέζους εξουσιαστές δυο-τρία εκατομμύρια … ανθρώπινες ζωές;