ÓÁÍÔÏÑÉÍÇ - ÍÁÕÁÃÉÏ ÔÏÕ ÐËÏÉÏÕ SEA DIAMOND

Σπαρμένος με ναυάγια είναι ο κόλπος της Ελευσίνας, αφού τουλάχιστον 25 μικρά και μεγάλα πλοία βρίσκονται βυθισμένα σε διάφορα σημεία, κάποια από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Όπως τονίζει ο κ. Βεντίκος, Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ, τα ναυάγια αποτελούν πρόβλημα αφού παρεμποδίζουν την ναυσιπλοΐα και έχουν αρνητική επίδραση στο περιβάλλον. Από περιβαλλοντικής άποψης, τα ναυάγια λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα, καθώς το πετρέλαιο που περιείχαν και τα υλικά κατασκευής των πλοίων με την διάβρωση απελευθερώνονται στην θάλασσα και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Η βασική αιτία που τα ναυάγια αυτά παραμένουν καθηλωμένα στον βυθό είναι το μεγάλο κόστος ανέλκυσής, μεγαλύτερο από το κέρδος που θα είχε ο ιδιοκτήτης από την πώληση των υλικών τους. Ένα ακόμα πρόβλημα αποτελεί και έλλειψη διαλυτηρίων στη χώρα μας και έτσι παλιά πλοία οδηγούνται στην Τουρκία για να διαλυθούν, κάτι που ανεβάζει ακόμα περισσότερο το κόστος. Ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ), επιθυμεί τώρα να λειτουργήσει δύο χώρους που λειτουργούσαν και παλιότερα ως διαλυτήρια στην περιοχή, υποβάλλοντας μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά ο Δήμος της Ελευσίνας και η Περιφέρεια έχουν αντίθετη άποψη, αφού όπως υποστηρίζουν «το να νεκραναστήσεις ένα διαλυτήριο σε μια παράκτια περιοχή που θέλουμε να αναπλαστεί, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση».

Το Πέραμα, η Ελευσίνα και η Σαλαμίνα είναι ο σκουπιδοτενεκές των … όποιων αποβλήτων της Δυτικής Αττικής. Όμως εάν τα ναυάγια παραμείνουν στις θάλασσες αυτές, ουδέποτε θα απορρυπανθούν.

Γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί μία κοινή λύση, ώστε η διάλυση των πλοίων αυτών να γίνεται είτε σε ήδη λειτουργούντα διαλυτήρια στην περιοχή, είτε να ανοίξει επιτέλους αυτό της … Σύρου.

Αυτή ήταν και θα είναι η θέση του ΠΑ.Κ.Ο.Ε.