nero-meta-tin-lipsidria-erchetai-i-molinsi-01

Η Ελλάδα δεν έχει έντονο πρόβλημα αλλά σε άλλες χώρες , όπως η Γερμανία (που αγνοεί συστηματικά την προστασία νερού)  και η Κίνα (όπου η μόλυνση φτάνει το 60%) υπάρχει έντονο το πρόβλημα της μόλυνσης των υπόγειων υδάτων. Παρά το γεγονός ότι η χημική ρύπανση των ευρωπαϊκών υδάτων, είναι πολύ μεγαλύτερη από τις έως τώρα εκτιμήσεις είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ποιότητα των υδάτων στη Ευρώπη έχει συνολικά βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά μετά το 1970.

Οι πιο σημαντικές αιτίες για την μόλυνση των νερών είναι αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων, η ατελής εναπόθεση απορριμμάτων και αστικών αποβλήτων, αλλά και η  κτηνοτροφία εξαιτίας της … κοπριάς. Στο μίγμα αυτό των απορριμμάτων περιέχονται χρήσιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (όπως κάλιο, μαγνήσιο, φωσφορικά και νιτρικά άλατα, αμμωνία), αλλά υπερβολικές ποσότητες αζωτούχου νιτρικού άλατος συσσωρεύονται στο έδαφος  με αποτέλεσμα την εξάλειψη φυτικών και ζωικών ειδών. Πρόσφατη επιβάρυνση αποτελεί και η αέρια αμμωνία που δημιουργείται στους στάβλους από την εναπόθεση περιττωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ετησίως  παράγονται 120 εκατομμύρια τόνοι αζώτου, ενώ οι νιτρικές ουσίες που περιέχονται στις ενώσεις που καταλήγουν στα υπόγεια ύδατα είναι καρκινογόνες.

ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΤΟ ΠΑ.Κ.Ο.Ε. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ Η ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ.