Αέρας Ατμοσφαιρική Ρύπανση Περιβαλλον

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

wsd-natgas-flameΜία μελλοντική «έκρηξη» στην παραγωγή και χρήση φυσικού αερίου, δεν θα αποβεί αρκετή, χωρίς τις κατάλληλες πολιτικές για το κλίμα, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα, οι ερευνητές δεν αποκλείουν τελικά, να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, να υπάρξει αύξηση έως 10% στις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» ως το 2050.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον Χαεγόν ΜακΓιέον του Εθνικού Εργαστηρίου PacificNorthwest του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, δείχνει ότι ενώ το φυσικό αέριο μπορεί να αντικαταστήσει τον ρυπογόνο άνθρακα μακροπρόθεσμα, δεν μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σε βάθος χρόνου. Επειδή το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου το μισό διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με τα άλλα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας κ.α.), πολλοί ειδικοί είχαν ελπίσει ότι η συνεχιζόμενη αύξηση στην παραγωγή και ζήτηση του φυσικού αερίου θα συμβάλει αισθητά στη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Η νέα μελέτη συμπεραίνει ότι τέτοιες ελπίδες είναι πλήρως ανεδαφικές.
Επειδή το φυσικό αέριο γίνεται, λόγω της χαμηλότερης τιμής του εύκολα προσβάσιμο, διευκολύνει την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, με τις αναπόφευκτες συνέπειες που έχει αυτό για την περαιτέρω ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Το φυσικό αέριο δεν παύει να περιέχει μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου πιο ισχυρό και από το διοξείδιο του άνθρακα. Στη διάρκεια της παραγωγής και διανομής του φυσικού αερίου, ένα μέρος από αυτό το μεθάνιο διαφεύγει απευθείας στην ατμόσφαιρα, για όλα αυτά το φυσικό αέριο τείνει διαχρονικά να αντισταθμίσει τα οφέλη του (περισσότερη ανάπτυξη, ενεργειακή ασφάλεια, καθαρότερο περιβάλλον κ.α.).
Χάρη στις νέες τεχνικές (οριζόντια γεώτρηση, υδραυλική ρωγμάτωση κ.α.), η παγκόσμια παραγωγή του φυσικού αερίου αναμένεται να διπλασιαστεί έως το2050.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το άφθονο φυσικό αέριο από μόνο του, ελάχιστα θα επιφέρει κάποια επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

Η χρήση όμως του φυσικού αερίου πρέπει να γίνεται ορθολογιστικά και όχι άναρχα όπως στη χώρα μας. Πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τις κατάλληλες υποδομές (αγωγοί, σταθμοί κτλ.) και στην συνέχεια να προχωρήσουμε σε αύξηση των παροχών στις ήδη βεβαρημένες περιοχές. Η πολιτική που χρησιμοποιείται είναι λάθος. Πρέπει εμείς οι πολίτες να πιέσουμε να αλλάξει αμέσως αυτή η πολυδάπανη πολιτική.