γεωθερμική3Το επενδυτικό ταμείο των αδελφών Ροκφέλερ, των οποίων η περιουσία προήλθε σε ικανό βαθμό από τα πετρέλαια της StandardOil, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις επενδύσεις που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Μετά την προσχώρηση των Ροκφέλερ στο ρεύμα της αποεπένδυσης, το ύψος των κεφαλαίων που έχουν γυρίσει την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ταμεία 15 αμερικανικών πανεπιστημίων, με επιφανέστερο το Στάνφορντ. Πρόσφατες έρευνες στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ  κατέληξαν στο επαναστατικό συμπέρασμα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να καλύψουν το 100% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη.

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 300.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τις λεωφόρους της Νέας Υόρκης, ζητώντας από τους ηγέτες που βρίσκονταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το θέμα των κλιματικών αλλαγών. Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ για το κλίμα.

Οι νόμοι της ατμοσφαιρικής φυσικής, όπως αναλύονται από την επιτροπή 1PCC του ΟΗΕ, επιτάσσουν τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων στο μισό έως το 2050. Αντί γι’ αυτό, οι εκπομπές έχουν αυξηθεί κατά 61% από το 1990 και συνεχίζουν να αυξάνονται. Πέρυσι οι εκπομπές ρύπων σημείωσαν νέο ρεκόρ, ενώ ο Αύγουστος του 2014 ήταν ο θερμότερος. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ανεβεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, με πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε κάποιες ευπαθείς περιοχές, ενώ αν συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, η μέση θερμοκρασία θα φθάσει το καταστροφικό για πολλά οικοσυστήματα επίπεδο αύξησης κατά 3 έως 5 βαθμούς.

Η μελέτη Carbontracker, υπολόγισε ότι τα γνωστά αποθέματα ορυκτών καυσίμων στον πλανήτη θα εκλύσουν, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν, πέντε φορές περισσότερους ρύπους από το μέγιστο επιτρεπτό όριο.

Οι αναλυτές του Carbontracker κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλοί από τους υδρογονάνθρακες που έχουν εγγραφεί στα περιουσιακά στοιχεία των μεγαλύτερων εισηγμένων πετρελαϊκών εταιρειών θα «εγκλωβιστούν στο έδαφος», δηλαδή δεν θα εξαχθούν, καθώς ο πλανήτης περιορίζει τις εκπομπές ρύπων.

Μεγάλες εταιρείες υδρογονανθράκων, υποχρεώθηκαν να απαντήσουν στη μελέτη αυτή, εκτιμώντας πως n αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσουν στην πλήρη αξιοποίηση των κοιτασμάτων τους.
Είναι καιρός να αποδεχθούμε ότι οι ΑΠΕ και άλλες μορφές ενέργειας είναι πλέον οι πηγές του ενεργειακού μας μέλλοντος εάν θέλουμε να φτάσουμε στο 2050. Το 20 – 20 – 20 ανήκει στο παρελθόν και δεν επιτεύχθηκε ουδέποτε, εξαιτίας της απληστίας των εκμεταλλευτών  των ορυκτών καυσίμων. Όλοι μαζί πρέπει να το πιστεψουμε αυτό και να πιέσουμε – είναι ώρα – να στραφούν οι κυβερνήσεις ιδιαίτερα των G20 σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το ΠΑΚΟΕ αυτό το έχει επισημάνει από τότε που ιδρύθηκε (1979).