• Τι πρέπει να ξέρουμε πριν αγοράσουμε καλλιεργημένα μανιτάρια.

 o   ΠΟΛΩΝΕΖΙΚΑ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

φυτοφάρμακαΣτην ουσία δεν πρόκειται για δίλημμα γιατί η πλειοψηφία αγαρικών μανιταριών (λευκών και Πορτομπέλο) που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι πολωνέζικα.

Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Λαχουβάρη, γεωπόνο και ιδιοκτήτη εταιρείας, στην Ελλάδα δεν καταφέραμε ποτέ να καλλιεργήσουμε επιτυχημένα, λευκό μανιτάρι. Τα μανιτάρια καλλιεργούνται σε ένα υπόστρωμα από κοπριά αλόγου ή πουλερικών, και τύρφη. Κοπριά στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ στην κατάλληλη ποιότητα και ποσότητα και επίσης τύρφη (οργανικά υπολείμματα που συσσωρεύονται στον πυθμένα των λιμνών και ζυμώνονται με τα χρόνια, παράγοντας ένα αφράτης δομής καθαρό υλικό) δεν έχουμε στα Βαλκάνια. Παράγεται όμως σε τεράστιες ποσότητες στην Πολωνία, τη Ρωσία, τη Γερμανία κ.α.

Στην Πολωνία παράγουν πολύ φθηνά,  μεγάλες ποσότητες.  Με την είσοδο της Πολωνίας στην Ε.Ε., διοχετεύθηκαν πολλοί τόνοι πολωνέζικων μανιταριών στην Ελλάδα. Τότε, ήταν που έκλεισε η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής μανιταριών στην Εύβοια. Έκτοτε έκλεισαν και άλλες εταιρείες.

Να προτιμάμε λοιπόν τα ελληνικά μανιτάρια, για να τονώσουμε την εγχώρια παραγωγή, αλλά και γιατί είναι φρεσκότερα, αφού μέσα σε λίγες ώρες από τη συγκομιδή τους, βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, σε αντίθεση με τα πολωνέζικα που χρειάζονται περίπου 4 ημέρες για να φτάσουν στην ελληνική αγορά.

o   ΧΛΩΡΙΝΗ ΚΑΙ ΦΟΡΜΟΛΗ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ;

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία σχετικά με τη χρήση χημικών, και συγκεκριμένα χλωρίνης και φορμόλης, στην καλλιέργεια μανιταριών. Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας), μας εξήγησε ότι στη φάση ωρίμασης των μανιταριών και αμέσως μετά την κοπή τους,  παράγονται κάποια ένζυμα που σταδιακά προκαλούν έναν καστανό μεταχρωματισμό πάνω στη λευκή επιφάνειά τους. Έχει παρατηρηθεί, μέσα από πειράματα, ότι αν στα τελευταία ποτίσματα χρησιμοποιηθεί ένα διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου, τότε αμβλύνεται το συγκεκριμένο φαινόμενο και επιμηκύνεται η μετασυλλεκτική διάρκεια ζωής των μανιταριών. Ο κύριος Ζερβάκης επισημαίνει ότι αυτή η ένωση δεν είναι επιβλαβής για την υγεία του καταναλωτή, αρκεί, ο παράγωγος να ακολουθεί τον σωστό τρόπο καλλιέργειας των μανιταριών.

o   ΣΤΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑΡΚΕΙΣ

Τα πλευρώτους είναι πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μονάδες επέλεξαν να μην καλλιεργήσουν απλώς τα μανιτάρια, αλλά και να παραγάγουν το υπόστρωμα που απαιτείται για την καλλιέργειά τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε η ζήτηση σταδιακά σε όλη τη χώρα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 85 μονάδες που παράγουν πλευρώτους.

 

Είμαστε ως ΠΑΚΟΕ υπέρ της μανιτοκαλλιέργειας με την βασική προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιούνται ούτε φυτοφάρμακα ούτε επικίνδυνα λιμάσματα.