Οικολογία Περιβαλλον

ΣΤΗΝΟΥΝ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Anapsixi_Platanos_THUMBΣε ένα απέραντο εργοτάξιο ενέργειας, επιμένει να μετατρέψει τις πανέμορφες βουνοκορφές της Ευρυτανίας και της δυτικής Φθιώτιδας, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σχεδιάζουν την υλοποίηση τριών αιολικών πάρκων εντός προστατευόμενης περιοχής και δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο, κόντρα στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας!

Η χορήγηση αδειών για την κατασκευή πάρκων αναφέρεται στις περιοχές Καστρί-Κοκκάλια (ισχύος 18,9 MW), Καράβι-Αλογοβούνι (ισχύος 23,4 MW) και Τύμπανο-Τρυπήρι (ισχύος 13,5 MW). Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης, με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους κατοίκους.

Πέρα από τις αντιδράσεις των φορέων, αντίθετη εμφανίζεται και η Διεύθυνση Δασών Ευρυτανίας, η οποία από το 2008 υπογράμμιζε πως ‘’οι τρεις αιολικοί σταθμοί βρίσκονται εντός του καταφυγίου άγριας ζωής “Κρικέλλου – Σταύλων – Αμπλιανη και δεν συμφωνούμε με την εγκατάσταση τους στη συγκεκριμένη περιοχή’’. Αρνητικά εισηγήθηκαν για την κατασκευή των έργων αυτών και οι δήμοι της περιοχής.

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιλαμβάνονται ότι το ορεινό τόξο από τον Τυμφρηστό μέχρι τη Σαράνταινα, είναι μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με οικολογική σημασία. Θέλουν να θυσιάσουν χιλιάδες στρέμματα προστατευόμενων εκτάσεων. Η Ευρυτανία αποτελεί ένα από τα πρώτα παραδείγματα για το τι θα ακολουθήσει. Μετιςσυγκεκριμένεςκατασκευέςθαεπέλθειοριστική και αμετάκλητη μετατροπή της φυσιογνωμίας της περιοχής. Η κλίμακα του συγκεκριμένου έργου δεν αποτελεί ήπια παρέμβαση και επομένως, δεν μπορεί να διασφαλίσει τη διατήρηση της φυσικότητας και ακεραιότητας του τοπίου της κορυφογραμμής.

 

Διαλέξτε: Λιγνίτης ή ΑΠΕ;

Τους κατοίκους της Μεγαλόπολης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας τους ρωτήσατε. Το ΠΑΚΟΕ είναι αντίθετο στην οποιαδήποτε υποτίμηση των ΑΠΕ χωρίς λόγο.