Οικολογία Περιβαλλον

ΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

images (2)Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) Ανδρέας Πετριανίδης αναφέρει ότι υπάρχουν,  έξι… μαύρες τρύπες στο λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, που στερεί ετησίως 300 με 500 εκατ. ευρώ δημόσια έσοδα από φόρους. Ο τζίρος της αγοράς πετρελαιοειδών (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας πετρελαιο8δών και πρατήρια) ανέρχεται σε 10,9 δις ευρώ, ενώ η προκαταβολή των επιχειρήσεων εμπορίας για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ είναι της τάξης των 5,6 δις ευρώ.

Το λαθρεμπόριο καυσίμων ανθεί από τη μη ολοκλήρωση της τοποθέτησης των συστημάτων εισροών – εκροών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, όπως και η νοθεία μαζί με το κόλπο των πειραγμένων αντλιών. Η μη εφαρμογή και των υπολοίπων μέτρων που αφορούν, στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και η απουσία ελέγχων για εικονικές εξαγωγές καυσίμων συνθέτει το «παζλ» της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών και κλοπής των καταναλωτών.

Ο κ. Πετριανίδης, μέσα από τις προτάσεις του ΣΕΕΠΕ, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, εξηγεί:

Η εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών θα συμβάλλει ουσιαστικά στον έλεγχο διακίνησης των καυσίμων και την πάταξη του λαθρεμπορίου. Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, φαίνεται ότι ολοκληρώνεται η εγκατάστασή του σε όλη τη χώρα.  Στην πρώτη και δεύτερη φάση έχει τοποθετηθεί το σύστημα σχεδόν στο σύνολο των πρατηρίων, ενώ στην τρίτη φάση υπολείπεται ακόμα ένας σημαντικός αριθμός.

Οι δύο πρώτες φάσεις αφορούν στα βενζινάδικα των περιοχών Αττικής Θεσσαλονίκης Λάρισας, Μαγνησίας, Ιωαννίνων, Αχαΐας και Ηρακλείου. Η τρίτη φάση είναι τα πρατήρια των υπολοίπων περιοχών της χώρας. Ο ΣΕΕΠΕ πιέζει για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του θα καταπολεμηθεί και η νέα μορφή λαθρεμπορίου και νοθείας της βενζίνης με άλλες ουσίες (πχ μεθανόλη, τολουόλη, κ.ά.) καθώς και οι «παρεμβάσεις» στη λειτουργία των αντλιών.

 

Το παραεμπόριο ανθεί και ιδιαίτερα στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Όμως αυτή η κατάσταση πρέπει κάποτε να σταματήσει, γιατί ο Ελληνικός λαός δεν μπορεί άλλο.