Δεκατέσσερις κάδους απορριμμάτων σε κάθε γειτονιά, κέντρα ανακύκλωσης-κομποστοποίησης σε κάθε δήμο και εξαγωγή των σκουπιδιών που δεν «αξιοποιούνται» σε Σουηδία ή Γερμανία, προκειμένου να κλείσει ο ΧΥΤΑ στη Φυλή, περιλαμβάνονται στο πόρισμα που συνέταξε Θεματική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, η μία από τις 16 που καθιέρωσε η Ρένα Δούρου τον περασμένο Ιούνιο.
Την περασμένη εβδομάδα, η περιφερειάρχης Αττικής πήρε την πρωτοβουλία να στείλει επιστολές στους 66 δημάρχους της Αττικής και να τους ζητήσει στοιχεία για την ανακύκλωση σε κάθε δήμο προαναγγέλλοντας ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή θα κλείσει.
Συνέπεια αυτής της κίνησης που έγινε χωρίς να προηγηθεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν να ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων, που έφθασε μέχρι τη Βουλή, όπου οι υπουργοί Α. Ντινόπουλος, Κ. Μητσοτάκης κατήγγειλαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή γεμίζοντας τους δρόμους με σκουπίδια, αφού δεν θα υπάρχει χώρος απόθεσής τους.
Ύστερα από τρίμηνες συζητήσεις κατάληξαν, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω διαπιστώσεις:
1. Ο ΧΥΤΑ Φυλής με όλες τις εγκαταστάσεις του πρέπει να κλείσει οριστικά.
2. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που ισχύει σήμερα (τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων σε Φυλή, Α. Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα) ευνοεί την εργολαβική αισχροκέρδεια και όχι τον πολίτη που πληρώνει δημοτικά τέλη.
3. Η Μονάδα Αποτέφρωσης των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων στην ίδια περιοχή λειτουργεί με τρόπο αντιπεριβαλλοντικό (καύση) και χωρίς εικόνα για το τι συμβαίνει με Μονάδες Υγείας πέραν του Δημοσίου.
4. Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) είναι άχρηστο, όπως και το εργοστάσιο παραγωγής και καύσης του βιοαερίου από τη σήψη των σκουπιδιών. Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή προτείνει: Άμεση εγκατάσταση 12 κάδων ενσωματωμένων σε μόνιμη κατασκευή σε κάθε γειτονιά. Κάθε κάδος θα δέχεται ξεχωριστά τα παρακάτω ανακυκλώσιμα είδη: Μαλακά πλαστικά ,Σκληρά πλαστικά , Πλαστικές φιάλες νερού , Χαρτιά γραφείου, Εφημερίδες, περιοδικά , Χαρτόνι, Σιδηρούχα, Κουτιά αλουμινίου, Γυάλινα λευκά, Γυάλινα πράσινα, Γυάλινα καφέ, Τηγανέλαιο .
Καθένας από τους 66 δήμους θα πρέπει να δημιουργήσει χώρο όπου θα αποθηκεύει προσωρινά όλα αυτά τα υλικά, θα εμπορεύεται όσα είναι εμπορεύσιμα, θα κάνει κομματοποίηση των οργανικών και θα προωθεί τα υπολείμματα.
Το ερώτημα όμως στα παραπάνω είναι πού θα βρεθεί χώρος στις γειτονιές για να τοποθετηθούν τόσο μεγάλες κατασκευές 12+2 κάδων; Καθώς επίσης πού και πώς θα εξασφαλισθεί χώρος εντός των ορίων κάθε δήμου για κέντρο προσωρινής αποθήκευσης; Πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά; Η απάντηση που δίνει το πόρισμα επικαλείται γενικώς τους πόρους του ΕΣΠΑ, αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και διαδικασίες.
Τα ερωτήματα πολλά που πρέπει να απαντηθούν και να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν. Επειδή όμως αυτά τα θέματα χρονίζουν, έπρεπε οι σύμβουλοι της Κας Δούρου να είχαν έτοιμα σχέδια δράσεις, γιατί οι μέρες κυλούν και τα σκουπίδια κα περιφερειάρχη γίνονται επικίνδυνα για όλους τους κατοίκους της Αττικής. Το ΠΑΚΟΕ έχει επισημάνει επανειλημμένα αυτά τα προβλήματα.