Αστικά Λυματα Βιομηχανικά Αποβλητα - νερο Βιομηχανικα Αποβλητα -στερεα Περιβαλλον

ΘΑ ΑΠΟΒΛΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ Ε.Ε.

έλαιο κλοφένΕν έτη 2014 υπάρχουν ακόμη περιοχές στην Ελλάδα όπου αστικά λύματα συχνά καταλήγουν σε χείμαρρους, ρέματα, ποτάμια, λίμνες και θάλασσες. Μάλιστα η απουσία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού ‘’χάρισαν’’ στη χώρα μας το 2007 μια ευρωκαταδίκη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα διαχείρισης αστικών λυμάτων παραμένει στην Αττική. Για το σύνολο του Νόμου απαιτούνται 22 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, σήμερα όμως υφίστανται μόνο οι μισές.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Βορείων Μεσογείων θα εξυπηρετεί τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου. Ωστόσο η υπόθεση έχει κολλήσει, καθώς οι δημοτικές Αρχές δεν δέχονται τη λύση που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Προκειμένου να επιλυθεί το θέμα, συντάθηκε το 2013 σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ, ΕΥΔΑΠ, Περιφέρειας Αττικής και των δυο δήμων, όπου θα έπρεπε να συνεργαστούν για την εξεύρεση  ολοκληρωμένης λύσης. Οι δήμοι όμως απέρριψαν την υπογραφή του συμφώνου. Οι δυο δήμοι απαιτούν τη μεταφορά των λυμάτων τους στην Ψυτάλλεια, λύση που έχει απορριφθεί από το υπουργείο.

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το 2004 από το Ευρωδικαστήριο και για την ανεπαρκή κάλυψη Ελευσίνας – Θριάσιου Πεδίου. Η κομισιόν έχει κινήσει την προδικαστική διαδικασία για την επιβολή χρηματικών κυρώσεων από το 2010 και αν δεν επέλθει άμεσα συμμόρφωση αναμένεται να εισηγηθεί για επιβολή νέων προστίμων.

O βιολογικός καθαρισμός λειτουργούσε για έξι μήνες, όπως για παράδειγμα στο Δήμο Δοξάτου. Όπου σταμάτησε λόγο λάθους χωροθέτησης και ζητημάτων ιδιοκτησιακών και οικονομικών. Ευτυχώς όμως τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και σήμερα σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του.

Στην Προσοτσάνη ο βιολογικός καθαρισμός δεν έχει αρχίσει ακόμα να κατασκευάζεται και στο Κάτω Νευροκόπι βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης δημοπράτησης. Ενώ στη Νέα Ζίχνη το έργο βρίσκεται στο στάδιο μελέτης. Το 2013 η ευρωπαϊκή επιτροπή έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για τη δυσλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στο Κρανίδι και άλλη μια στην Πρέσπα.

Σήμερα λειτουργούν η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και οι κεντρικοί αγωγοί, αλλά εκκρεμεί η ολοκλήρωση μέρους του δευτερεύοντος δικτύου σε τμήμα του οικισμού της Κάτω Ελευσίνας.

Μεγάλο το πρόβλημα  όχι επειδή δεν έχουν κατασκευαστεί όσα προαναφέρονται, αλλά γιατί και οι υφιστάμενοι βιολογικοί καθαρισμοί σε μεγάλο ποσοστό – 103 στους 152 – δεν λειτουργούν. Το ΠΑΚΟΕ έχει καταγγείλει αυτή την αδράνεια των τοπικών αρχών και την αδιαφάνεια των διαδικασιών συντήρησης των υφιστάμενων μονάδων.