- Κίνα και ΗΠΑ : αλλάζουν το κλίμα και σκοτώνουν
Η συγγραφέας Ναόμι Κάμπελ επιτίθεται στην κορπορατιστική βιομηχανία πετρελαίου και θέτει τους μεγάλους Περιβαλλοντικούς Οργανισμούς προ των ευθυνών τους για την υποτίμηση του θέματος της κλιματικής αλλαγής.
Η κρίση ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για να ξεχαστεί η και να αλλοιωθεί ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής αλλαγής.
Σημαντικά τα όσα αποκαλύπτει στον δημοσιογράφο Αποστόλη Φωτιάδη του «δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» η συγγραφέας.
Η εμπειρία μου από την Ιερισσό την άνοιξη του 2013 ήταν ότι βελτίωσε την κριτική που προσπαθώ να κάνω. Αυτό το κίνημα των ανθρώπων που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού είναι μέρος της ψυχής μίας παγκόσμιας αντίστασης, «Extractivism» όπως το αποκαλώ στο βιβλίο μου. Το κίνημα υπήρξε κυρίως από αγάπη για να υπερασπιστεί έναν τόπο και για να υπερασπιστεί το νερό και δευτερευόντως από την ανάγκη να εναντιωθεί σε κάτι.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα συνέδριο για το κλίμα στην Νέα Υόρκη και θα λάβει χώρα μία ομαδική δράση «Πλημυρίστε την WallStreet». Είναι μία προσπάθεια να συνδεθούν τα κρίσιμα θέματα των ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής.
Πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει η δράση «Κατάληψη της WallStreet» από τους ίδιους συντελεστές. Από τότε μεσολάβησε μία φοβερή φυσική καταστροφή που πλημμύρισε μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης. Έτσι πολλοί άνθρωποι που σκέφτονταν την κλιματική αλλαγή σαν ένα θέμα μακρινό, το ξανασκέφτηκαν και είδαν ξεκάθαρα πόσο επείγουσα ήταν η κλιματική κρίση και επίσης είδαν την σύνδεση του θέματος αυτού με τα θέματα της λιτότητας και των ανισοτήτων. Αυτό φυσικά γιατί οι πιο φτωχές κοινότητες στην Νέα Υόρκη υπέφεραν περισσότερο.
Στην Γερμανία ο μετασχηματισμός της ενεργειακής πολιτικής έχει φέρει κόσμο στο προσκήνιο αυτής της αλλαγής, που παλιά ασχολούνταν με οικονομικά θέματα. Το γερμανικό μοντέλο έχει σχεδιασθεί για να ενθαρρύνει τους μικρούς παίχτες. Έτσι δημιουργήθηκαν εκατοντάδες κοπερατίβες. Εκατοντάδες πόλεις και κοινότητες επανέκτησαν τον έλεγχο του Ηλεκτρισμού από ιδιωτικούς φορείς. Τώρα διοχετεύουν τα κέρδη από την ηλεκτρική ενέργεια στην κοινότητα, πολεμώντας τις εκπομπές και την κλιματική αλλαγή και αντιστεκόμενοι στην λιτότητα.
Η ευαισθητοποίηση που είναι και στόχος του ΠΑΚΟΕ, έρχεται καθημερινά, σαν μία βασική αναγκαιότητα επιβίωσης στον πλανήτη που δανειστήκαμε.
Εν τούτοις η Κίνα και οι ΗΠΑ που είναι οι βασικοί ρυπαντές στο αποτύπωμα του άνθρακα στον πλανήτη, σφυρίζουν αδιάφορα. Και βέβαια οι 100 θάνατοι ημερησίως στην Κίνα από το φονικό νέφος της αιθαλομίχλης δεν λένε γι’ αυτούς τίποτε στο 1,5 δισεκατομμύριο Κινέζων. Σε μας όμως που έχουμε 3-4 θανάτους ημερησίως λέει πολλά κύριοι της ΔΕΗ και του ΥΠΕΚΑ.