Αστικα Αποβλητα Ατμοσφαιρική Ρύπανση Βιομηχανικα Αποβλητα -στερεα Βιομηχανική Επικινδυνα Αποβλητα Ιατρικά Αποβλητα Καταγγελίες - αποβλητα Καταγγελίες-αερας καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Νομοθεσια - αποβλητα Νομοθεσία-αερας Οικολογία Οτα Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Στερεα Αποβλητα Τεχνολογια -αποβλητα Τεχνολογίες-αερας Χωρίς κατηγορία

925 στρεμματα δάσους δώρο στην Καναδέζικη “ελληνικός χρυσός”

 

 

 

Anapsixi_Platanos_THUMB

 

 

  1. 925 στρέμματα δάσους δώρο στην Καναδέζικη «Ελληνικός Χρυσός»

 

Η Ιερά Μονή Ιβήρων, ύστερα από τις διαβεβαιώσεις της EldoradoGold/Ελληνικός Χρυσός ότι εκεί θα ρίχνονται μόνον ακίνδυνα χώματα, οι όποιες επεμβάσεις θα γίνουν σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων που έχει καταθέσει η Εταιρεία και θα αποκατασταθεί ο χώρος με δενδροφύτευση, αποφάσισε να μισθώσει μακροχρόνια την έκταση 925 στρεμμάτων δάσους που της ανήκει εξ ολοκλήρου, αφού αποζημίωσε τους ιδιώτες που διεκδικούσαν κάποιες εκτάσεις με 3.000 €/στρέμμα (τίμημα πολλαπλάσιο της πραγματικής αξίας). Η Μονή επίσης έθεσε σαν όρο οι εργασίες να γίνονται υπό την επίβλεψη της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που η ίδια έχει συστήσει, για να ελέγχεται εάν τηρούνται οι όροι που προβλέπονται στην Περιβαλλοντική Μελέτη.

Δεν έχει ακόμα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και δεν έχουν καταλήξει σε πλήρη  συμφωνία κάποιων όρων που θέτει η Μονή. Ένας από αυτούς είναι εάν θα ξυλευτεί η δασική έκταση και ποιός θα πάρει την ξυλεία.

 

Η Ελληνική Κυβέρνηση  από την πλευρά της, τον Ιούλιο 2013 προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης καθώς και άλλων μικρότερων εκτάσεων που ανήκουν σε ιδιώτες, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την απόθεση αποβλήτων εμπλουτισμού της εξόρυξης στο ρέμα Λοτσάνικο, μετά την ανέγερση φράγματος ύψους 159 μ. Η έκταση προβλέπεται να δεχθεί 23,5 εκατ. τόνους βιομηχανικών αποβλήτων από το μεταλλείο των Σκουριών.

 

Επειδή η Ιερά Μονή αλλά και οι ιδιώτες αρνήθηκαν την παραχώρηση της έκτασης η Κυβέρνηση προέβηκε στην κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με την δικαιολογία ότι η εξόρυξη χρυσού είναι «κοινωφελής σκοπός» και γίνεται για το «δημόσιο συμφέρον». Μόνον έτσι θα μπορούσε να αρπάξει την γη των κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής και της Ι. Μ. Ιβήρων.

 

Η συμφωνία μεταξύ EldoradoGold/Ελληνικός Χρυσός και Ι. Μ. Ιβήρων ήρθε δύο ημέρες μετά την έγκριση κατασκευής φραγμάτων στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών του ΥΠΕΚΑ.

 

Δυστυχώς και οι … μοναχοί δεν πήραν κανένα μάθημα από τα πρόσφατα ατυχήματα από τις δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού στον Καναδά και το Μεξικό. Πρέπει να ντρέπονται λίγο γιατί το ΠΑΚΟΕ και φορείς της περιοχής, τους είχαν ενημερώσει αρκετά για τις ολέθριες επιπτώσεις της επένδυσης αυτής.

Ντροπή σας μοναχοί γιαυτή σας την απόφαση.  Άραγε μαζί σας θα πάρετε τους τόνους τα απόβλητα ;