Αστικα Αποβλητα Αστικά Λυματα Βιομηχανικά Αποβλητα - νερο Βιομηχανικα Αποβλητα -στερεα Επικινδυνα Αποβλητα Θαλασσια Ρυπανση Ιατρικά Αποβλητα Καταγγελίες - αποβλητα καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Νομοθεσια - αποβλητα Οικολογία Οτα Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Στερεα Αποβλητα Τεχνολογια -αποβλητα Χωρίς κατηγορία

Πάλι πρόστιμα από την Ε.Ε για την διαχείριση των λυμάτων

 

ist2_2573947_glass_recycling_plant

 

 Πάλι πρόστιμα από την ΕΕ για την διαχείριση των λυμάτων

 

Πρόταση για πρόστιμο στην χώρα μας ύψους 13 εκατ. ευρώ συν 47.000 για κάθε ημέρα από την έκδοση της απόφασης έως την πλήρη συμμόρφωση, υπάρχει από την αρμόδια εισαγγελέα και αναμένεται η εκδίκασή της.

 

Σύμφωνα με την Οδηγία 91/271 της ΕΕ,  53 οικισμοί στην Αττική έπρεπε να αποκτήσουν αποχέτευση και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων ως εξής :

–          5 οικισμοί άνω των 10.000 κατοίκων και τελική διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων σε ευαίσθητο περιβαλλοντικά αποδέκτη (α’ προτεραιότητας) έως 31.12.1998

–          9 οικισμοί άνω των 15.000 κατοίκων και με τελική διάθεση σε κανονικό αποδέκτη (β’ προτεραιότητας) έως 31.12.2000

–          39 οικισμοί 2.000-10.000 κατοίκων (η 15.000 κατοίκων εάν έχουν διάθεση σε κανονικό αποδέκτη) έως 31.12.2005.

 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, για να εξυπηρετηθούν οι 53 αυτοί οικισμοί στην Αττική έπρεπε να υπάρχουν 22 βιολογικοί καθαρισμοί. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 11.

 

Για την έλλειψη των στοιχειωδών αυτών υποδομών και την μη εγκατάλειψη  του συστήματος των τριτοκοσμικών βόθρων, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2007.

 

Το μεγαλύτερο βάρος των προστίμων θα πάει στους Δήμους Αρτέμιδος-Σπάτων και Πικερμίου -Ραφήνας, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποιο σύστημα διαχείρισης αστικών λυμάτων θα ακολουθήσουν. Ο επιμερισμός των προστίμων θα γίνει κατά 40% ανάλογα με τον πληθυσμό και 60% ανάλογα με τον βαθμό συμμόρφωσης.

 

 

Η διαμάχη μεταξύ Δήμων – ΕΥΔΑΠ και Κεντρικής Εξουσίας δεν θα τελειώσει. Το ΠΑΚΟΕ πριν δέκα χρόνια πρωτοστάτησε στον αγώνα για να γίνει το ΚΕΛ της Ραφήνας. Εν τούτοις ακόμη το έργο καρκινοβατεί. Και οι Δήμαρχοι θρασύτατοι, λένε στον κόσμο της Αρτέμιδος και Ραφήνας να κολυμπούν άφοβα, την στιγμή που όλη η αποχέτευση γίνεται μέσω βόθρων στην θάλασσα.