Αέρας Ατμοσφαιρική Ρύπανση Καταγγελίες-αερας καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Νομοθεσία-αερας Οικολογία Οτα Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Τεχνολογίες-αερας Χωρίς κατηγορία

Εξοικονόμηση η “κρυφό καύσιμο”

 

ananeosimes_mazi

 

 

 Εξοικονόμηση  η  «κρυφό καύσιμο»

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αποκαλεί επιβεβλημένη την ανάγκη επενδύσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε μία διευρυμένη κατηγορία εφαρμογών – από οικιακή έως βιομηχανική – προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν τους καρπούς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση του «κρυφού καύσιμου», το οποίο έχει την δυνατότητα να στηρίξει την οικονομικο-κοινωνική ανάπτυξη, προωθώντας περαιτέρω την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος και αποδίδει επιπλέον κέρδη.

 

Εκατομμύρια νοικοκυριά βελτιώνουν την θερμότητα των κατοικιών τους μέσω της ενεργειακής απόδοσης και ο ΙΕΑ υπολογίζει ότι τα νοικοκυριά θα εξοικονομούν 4 δολάρια για κάθε 1 δολάριο που έχουν επενδύσει.

 

Όσον αφορά στις βιομηχανίες που αναβαθμίστηκαν, η περίοδος απόσβεσης των μέτρων ενεργειακής απόδοσης διήρκησε από 1,9 έως 4,2 χρόνια.

 

Οι συνολικές ετήσιες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση ανέρχονται σε 300 δις δολάρια το 2012, ποσό αντίστοιχο με τα κεφάλαια που επενδύονται στην παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εξοικονόμηση που προσφέρει είναι πολύ ανώτερη από την ενέργεια που παρέχεται από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο, καθιστώντας την ενεργειακή απόδοση το «πρώτο καύσιμο» σε πολλές χώρες σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΑ.