καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Οικολογία Οτα Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Χωρίς κατηγορία

Αντιμετώπιση της καφέ αρκούδας

 

 

 

systaseis & prostaseis agria zoi d. makedonia 3

 

 

  Αντιμετώπιση της καφέ αρκούδας

 

Η καφέ αρκούδα έχει δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους των δήμων της Κόνιτσας, Ζαγορίου και Μετσόβου. Μπαίνει στις καλλιέργειες δημιουργώντας ζημιές, τρώει πρόβατα αλλά και δημιουργεί φόβο στους κατοίκους.

 

Στο Δίστρατο Κόνιτσας εμφανίστηκαν 4-5 καφέ αρκούδες μέσα στο χωριό τρομοκρατώντας τους κατοίκους. Στα τέλη Ιουλίου εμφανίστηκε αρκούδα στο Μέτσοβο, ενώ κτηνοτρόφος στη Χρυσοβίτσα κατήγγειλε ότι αρκούδα του έφαγε τα πρόβατα. Τελευταία στον Άνω Παρακάλαμο Πωγωνίου μία αρκούδα πιάστηκε σε παγίδα για αγριογούρουνα και έγινε ολόκληρη επιχείρηση για να απελευθερωθεί.

 

Συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή από την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας και αποφασίστηκε να συγκροτηθούν Ομάδες Άμεσης  Παρέμβασης – όπως προβλέπεται από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) – προκειμένου να παρακολουθούν τα περιστατικά και να ενημερώνουν την Συντονιστική Επιτροπή η οποία θα αποφασίζει και τα ενδεδειγμένα μέτρα αντιμετώπισης.

 

Τον Οκτώβριο έχουν αποφασιστεί να γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια με αντικείμενο την διαχείριση κρίσεων και την χρήση αναισθητικών όπλων, με την παρουσία πάντα κτηνιάτρων και ειδικών επιστημόνων.

 

Αποφασίστηκε να γίνεται συχνότερη αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δήμους, ώστε να μην βρίσκουν οι αρκούδες τροφή στους κάδους και να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι που δεν ανοίγουν. Επίσης να χρησιμοποιηθούν σειρήνες και κανονάκια, που απωθούν τις αρκούδες.

 

Τέλος ο «Αρκτούρος» συστήνει στους πολίτες να μην αφήνουν σκουπίδια έξω από τους κάδους και να περιφράξουν τις καλλιέργειές τους με ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα, το οποίο, εάν κτυπήσει μία φορά την αρκούδα δεν ξαναπλησιάζει.

 

 

Ο Αρκτούρος όμως που χρηματοδοτείται με πολλά χρήματα από την ελληνική Κυβέρνηση και την Ε.Ε. είναι υποχρεωμένος να προστατεύει πρώτα απ΄όλα τους κατοίκους και τις καλλιέργειες τους και στην συνέχεια …τις αρκούδες. Καταλάβατε κύριοι του Αρκτούρου και πιστεύω να θυμάστε την ρήση του πρώην ΥΠΕΚΑ Σουφλιά.

« Η κάθε αρκούδα στοίχισε στον ελληνικό λαό ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε που προχωρούσε την κατασκευή της Εγνατίας Οδού». Το ΠΑΚΟΕ προτείνει στον Αρκτούρο να δράσει βοηθώντας τους ταλαίπωρους πολίτες πρώτα απ΄όλα.