100_0936

 

  Αλήθειες για την πυρηνική ενέργεια που πρέπει να γνωρίζετε

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρας κατά των πυρηνικών  29 Αυγούστου το ΠΑΚΟΕ  σας επισημαίνει:

  1. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής.

Μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ έχουν επίσημα καταγραφεί περίπου 800 σοβαρά περιστατικά με διαρροή ενέργειας από εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

α. Πυρηνικά απόβλητα.

Ένας μέσος αντιδραστήρας παράγει ετησίως 20-30 τόνους χρησιμοποιημένων καυσίμων, τα οποία παραμένουν ραδιενεργά για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

β. Πυρηνικά όπλα.

Ένας τόνος χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων περιέχει περίπου 10 κιλά πλουτώνιο, αρκετά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων οδηγεί σε ανεξέλεγκτες κούρσες εξοπλισμών.

  1. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι καθαρή.

Πως είναι δυνατόν να είναι καθαρή μία ενέργεια τα απόβλητα της οποίας παραμένουν ραδιενεργά (άρα θανατηφόρα) για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ;

  1. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι φθηνή.

Εάν συνυπολογίσει κανείς το αρχικό κόστος κατασκευής, το κόστος κεφαλαίων, το κόστος διαχείρισης αποβλήτων, θα διαπιστώσει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι η πιο ακριβή μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Γι αυτό και καμία ασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως δεν καλύπτει πλήρως ένα πυρηνικό ατύχημα.

  1. Η πυρηνική ενέργεια δεν προσφέρει ενεργειακή ανεξαρτησία.

Επειδή τα ¾ των παγκόσμιων αποθεμάτων ουρανίου βρίσκονται συγκεντρωμένα μόλις σε τέσσερις χώρες δεν μπορεί καμία χώρα να εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία. Οι ΗΠΑ παράγουν μόνον το 1/5 της συνολικής ενέργειας με χρήση πυρηνικών, ενώ η Ιαπωνία μόνον το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτει από τα πυρηνικά. Η Γαλλία τέλος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου.

  1. Η πυρηνική ενέργεια συμβάλλει στην υποβάθμιση των τοπικών κοινωνιών και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε φτωχές χώρες.

Η εξόρυξη ουρανίου ως γνωστό σχετίζεται με άσχημες αποικιοκρατικές πρακτικές, με υποβάθμιση του περιβάλλοντος και με καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες.

  1. Η πυρηνική ενέργεια δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Εάν τετραπλασιαστεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, το μερίδιο στην παγκόσμια κατανάλωση θα είναι λιγότερο από 10% και η μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λιγότερο από 4%.

  1. Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί εμπόδιο στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Εκτός ότι είναι πανάκριβη, αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

  1. Οι νέες τεχνολογίες πυρηνικών δεν θα αποτρέψουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Οι νέοι αντιδραστήρες θα χρειαστούν δεκαετίες για να κατασκευαστούν επομένως είναι άχρηστοι διότι πρέπει οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα να μειωθούν και να εκμηδενισθούν μέχρι το 2050 προκειμένου να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από +2ο C.

 

Άρα μοναδική λύση είναι οι ΑΠΕ και όχι οι «βρώμικες» πηγές ενέργειας.