Αστικα Αποβλητα Αστικά Λυματα Βιομηχανικά Αποβλητα - νερο Βιομηχανικα Αποβλητα -στερεα Επικινδυνα Αποβλητα Θαλασσια Ρυπανση Καταγγελίες-νερο καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Νερό Νομοθεσία-νερο Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Στερεα Αποβλητα Τεχνολογια -αποβλητα Τεχνολογιες-νερο Χωρίς κατηγορία

Βούρκος και βιομηχανικά απόβλητα στην Λίμνη της Κοώνειας

 

 

λιμνηκουμ1

 

 

 Βούρκος και βιομηχανικά απόβλητα στην Λίμνη της Κορώνειας

 

Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνειας στην επαρχία Λαγκαδά, συντελείται ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα τα τελευταία χρόνια και από πηγή βιοπορισμού και αναψυχής, ο μοναδικός αυτός υδροβιότοπος, έχει μετατραπεί σε έναν ατέλειωτο βούρκο λάσπης και βιομηχανικών λυμάτων.

 

Παλιά οι ψαράδες είχαν ένα καλό εισόδημα από την λίμνη, οι κτηνοτρόφοι βοσκούσαν τα κοπάδια τους στις όχθες της και οι κάτοικοι απολάμβαναν σαν παιδιά το μπάνιο τους στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης και έπαιρναν καθαρό νερό για μαγείρεμα.

 

Η Κορώνεια απέχει μόνον 25 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και έχει χαρακτηρισθεί υγρότοπος διεθνούς σημασίας (Συνθήκη Ramsar). Ήταν μία από τις πιο παραγωγικές λίμνες της χώρας.

 

Μετά το 1995, που έγινε ο μαζικός αφανισμός της ιχθυοπανίδας, δεν ζουν πλέον ψάρια στη λίμνη. Στα ρέματα όμως που εκβάλλουν στην λίμνη έχουν παρατηρηθεί ορισμένα είδη.  Σήμερα η πτώση της στάθμης των υδάτων της λίμνης, που είναι μεγαλύτερη από 5-10 εκατοστά, είναι ανησυχητική. Η ριζική αλλαγή της πανίδας της περιοχής με την εμφάνιση άλλων ενδημικών πουλιών και άλλων ζώων θεωρείται επίσης μία πληγή για την λίμνη.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι λόγοι της υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας είναι κατ’ αρχήν η ανάπτυξη ρυπογόνων και υδροβόρων βιομηχανιών μετά η διαρκής υπεράντληση υδάτων για άρδευση και τελευταία η λειτουργία, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων,  του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

 

Το ΠΑΚΟΕ από το 2005 είχε καταγγείλει την απαράδεκτη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων στην λίμνη και στην συνέχεια την κατασπατάληση δυστυχώς πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τον πρώην … Νομάρχη Ψωμιάδη,  χωρίς κανένα αποτέλεσμα.  Σήμερα η κατάσταση συνεχίζεται η ίδια και χειρότερη.  Ελλάς το μεγαλείο σου.