Διατροφή και Υγεια Καταγγελίες-καταναλωτης Καταναλωτής Νομοθεσία - διατροφης Νομοθεσια - καταναλωτης Οτα Ποιότητα και Τιμές Πολιτική Οικολογια Προϊόντα Χωρίς κατηγορία

Το βαμβάκι απο προνομιακό προϊόν έγινε εφιάλτης με την καπ

 

 

 

 

594091_b

 

 

 Το βαμβάκι από προνομιακό προίόν έγινε εφιάλτης με την ΚΑΠ

 

Το βαμβάκι αποτελεί από μόνο του ειδικό καθεστώς και διατηρεί ως έχει για την περίοδο 2014 έως 2020 της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την συνδεδεμένη ενίσχυση των 200 εκατ. ευρώ περίπου. Θα υπάρχει μία δημοσιονομική μείωση της τάξεως του 5% του Προϋπολογισμού για το βαμβάκι σε εναρμόνιση με τον γενικό κανόνα μείωσης του Προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

 

Η βασική έκταση καλλιέργειας βαμβακιού για την Ελλάδα παραμένει στα 250.000 εκτάρια. Το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, με την προϋπόθεση ότι η επιλέξιμη έκταση δεν ξεπερνάει τα 250.000 εκτάρια (ΚΑΝ/ΕΚ/637/2008), είναι περί τα  764 ευρώ/εκτάριο.  Εάν υπάρξει υπέρβαση στην έκταση τότε θα υπάρξει  ανάλογη μείωση της ενίσχυσης/εκτάριο.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πέρυσι καλλιεργήθηκαν 2,5 εκατ. στρέμματα με βαμβάκι και παρήχθησαν περίπου 800.000 τόνοι βαμβάκι και με βάση τα στρέμματα καλλιέργειας και αφαιρώντας τις κρατήσεις, η συνδεδεμένη ενίσχυση ήταν 750 ευρώ/εκτάριο.

 

 

 

  Κανένας όμως δεν γνωρίζει από τους παραγωγούς βαμβακιού ότι η ΚΑΠ  τους έχει σχεδόν καταστρέψει με την απόφαση της Ε.Ε. να εισάγει από τρίτες χώρες βαμβάκι και προϊόντα του  (Κίνα, Αφρική, κ.λ.π.) χωρίς να υπολογίζει ότι ανταγωνιστικά και τα 200 εκατομμύρια είναι ψίχουλα απ΄ αυτά  που θα έβγαζε η Ε.Ε. από την Ελλάδα και Πορτογαλία, οι μοναδικές χώρες παραγωγής βαμβακιού.