Αστικα Αποβλητα Αστικά Λυματα Βιομηχανικά Αποβλητα - νερο Βιομηχανικα Αποβλητα -στερεα Επικινδυνα Αποβλητα Ιατρικά Αποβλητα Καταγγελίες - αποβλητα Νομοθεσια - αποβλητα Περιβαλλον Στερεα Αποβλητα Τεχνολογια -αποβλητα

Τα σκουπίδια είναι χρυσός για τους σκουπιδάρχες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΙΚΟΕΙΔΗΣΕΙΣ  από 18 έως 22-8-2014

 

Επιμέλεια :  Θάνος Πετρογιάννης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 χωματερές

 

 

 

 

 

1. Τα σκουπίδια είναι χρυσός για τους σκουπιδάρχες

 

Νέα πρόστιμα αναμένονται για την Χώρα μας σύντομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών, των αστικών λυμάτων και των επικίνδυνων απόβλητων από τους 325 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Η διαχείριση  των αποβλήτων στην Ελλάδα έχει φθάσει σε πολύ χαμηλό σημείο και σε αυτό έχουν συμβάλλει η οικονομική κρίση, οι παραβατικές συμπεριφορές και η έλλειψη σχεδιασμού  ρεαλιστικών προγραμμάτων πρόληψης στην παραγωγή αποβλήτων.

 

Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί το 2005 για την ύπαρξη 1.000 ΧΑΔΑ (ανοικτών χωματερών). Σήμερα λειτουργούν 70 ΧΑΔΑ (το 40% ευρίσκεται σε νησιά), όπου δεν ακολουθούνται διαδικασίες ταφής, προστασίας του υπεδάφους και αποκατάστασης, όπως γίνεται στους ΧΥΤΑ. Απειλούμαστε σήμερα με πρόστιμο 23 εκατομ. Ευρώ και 71.000 ευρώ την ημέρα για τις παράνομες Χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν.  Υπάρχουν επίσης 213 ΧΑΔΑ που δεν λειτουργούν αλλά δεν έχουν κλείσει με τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.

 

Πρόστιμο 10 εκατομ. Ευρώ και 20.000 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν υπάρχει αποκατάσταση απειλείται επίσης και για την έλλειψη επεξεργασίας στα αστικά λύματα, επειδή δεν λειτουργούν μονάδες βιολογικού καθαρισμού σε περιοχές της Αττικής.

 

Τέλος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει σειρά καταγγελιών που αφορούν σε :

α)  ΧΥΤΑ που λειτουργούν με ελλείψεις,

β)  ΧΑΔΑ που θεωρητικά έχουν κλείσει αλλά τα έργα αποκατάστασης δεν προχωρούν

γ)  Βιολογικούς καθαρισμούς που λειτουργούν με ελλείψεις,

δ)  Ελλείψεις και υποβάθμιση του Περιβάλλοντος σε λίμνες (Κορώνεια, Καστοριά)

 

 

35 αυτοδιοικητικές παρατάξεις και 15 συλλογικότητες πολιτών ζητούν να εξετασθεί από μηδενική βάση το Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Καταγγέλλουν σκοπιμότητες στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, με σκοπό να διευκολυνθούν τα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης, περιορίζοντας τους Δήμους στη συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων.

 

Το μοντέλο της Αποκεντρωμένης Διαχείρισης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, εξασφαλίζει την χαμηλότερη Περιβαλλοντική επιβάρυνση, το χαμηλότερο κόστος, τις περισσότερες θέσεις εργασίας και την μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών.

Τα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης της Διαχείρισης των απορριμμάτων προωθούνται με τον διαμελισμό και την εκχώρηση σε ιδιώτες μέρους της δραστηριότητας των Δήμων και με την κατασκευή και λειτουργία γιγαντιαίων εργοστασίων επεξεργασίας του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή.  Τα σχέδια αυτά εξυπηρετούν συγκεκριμένα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα και θα έχουν ως αποτέλεσμα, πέραν του πλουτισμού των μεγαλοεργολάβων,  την αλματώδη αύξηση των Δημοτικών Τελών χωρίς καμία ανταπόδοση. Τα προϊόντα των εργοστασίων, στο μεγαλύτερό τους ποσοστό, θα οδηγούνται σε ταφή η θα αποτελούν τοξική καύσιμη ύλη.

 

Στον Δήμο Βόλου τον Ιούνιο οι μπλε κάδοι έφθασαν και στις υπόλοιπες δημοτικές Κοινότητες όπου δεν υπήρχαν. Τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι κυρίως το χαρτί, το γυαλί και το πλαστικό. Σε μικρότερα ποσοστά ανακυκλώνονται επίσης ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.

 

Παρατηρείται μείωση του όγκου που ανακυκλώνεται και από τους 8,8 χιλιάδες τόνους του 2011 πέσαμε στους 6,5 χιλιάδες τόνους το 2013 και η τάση το 2014 είναι πτωτική. Ανακυκλώνεται δηλαδή λιγότερο από το 10% των παραγομένων απορριμμάτων. Ο λόγος της σημαντικής αυτής μείωσης είναι η οικονομική κρίση, η οποία έχει ως συνέπεια την μικρότερη κατανάλωση και οι κλοπές από τους μπλε κάδους των ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Ως γνωστόν λιγότερα απορρίμματα σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ, μικρότερη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και των δημοτών και κυρίως σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος.

 

 

Ο εφιάλτης της διαχείρισης γενικά των αποβλήτων έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από το ΠΑΚΟΕ εδώ και τρία χρόνια, επειδή τα συμφέροντα των μεγάλων εργολάβων είναι τεράστια.  Μόνο για την Αττική τα καθαρά μετά φόρων κέρδη της δήθεν «διαχείρισης» ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

 

          Και άλλα 70 εκατ. ευρώ κέρδη σε αυτούς που δήθεν ασχολούνται με την αμαρτωλή ανακύκλωση.

 

          Χορός λοιπόν εκατομμυρίων στο αμαρτωλό κύκλωμα των χρυσοφόρων σκουπιδιών.

 

          Άραγε πότε θα μπεί  κάποιος ευαίσθητος εισαγγελέας να βάλει φραγμό στην ασυδοσία αυτή της συγχορδίας των σκουπιδαρχών με τους εξουσιαστές της διαχείρισης των σκουπιδιών.