Διατροφή και Υγεια Θαλασσια Ρυπανση Καταγγελίες - διατροφης Καταγγελίες-καταναλωτης Καταγγελίες-νερο καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Νερό Νομοθεσία - διατροφης Νομοθεσια - καταναλωτης Νομοθεσία-νερο Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Τροφιμα Χωρίς κατηγορία

Εγκληματική ιχθυοκαλλιέργεια

 

 

9

 

 

  Έγκληματική Ιχθυοκαλλιέργεια

 

Ο κόλπος Δημητρού, πραγματικά από τα ωραιότερα φυσικά τοπία της Ελλάδας, είναι κοντά στην Βουρβουρού και περικλείεται από την νησίδα Διάπορο καθώς και από άλλα μικρά νησάκια και μοιάζει με λίμνη. Μικρές και μεγάλες αμμώδεις παραλίες, δίπλα στα πεύκα που φτάνουν έως την θάλασσα, δημιουργούν ένα ασυνήθιστα όμορφο τοπίο που σε μαγεύει.

Σε αυτές τις μικρές ακτές του κόλπου έρχονται παραθεριστές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Πολλά σκάφη διασχίζουν τον κόλπο με κατεύθυνση  το Άγιο Όρος, ενώ πολλοί διανυκτερεύουν στον πανέμορφο αυτό κόλπο πριν αλλά κα μετά την μετάβασή τους στα μοναστήρια. Η ομορφιά του τοπίου έχει αποτυπωθεί και σε διεθνή τουριστικά έντυπα, έχει χαρακτηρισθεί «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και έχει υπαχθεί στο δίκτυο Natura.

 

Σε αυτή την όμορφη παραλία λοιπόν εγκαθίσταται ιχθυοτροφική μονάδα που γεμίζει την περιοχή με δυσοσμία και ηχορύπανση, καθώς και με οπτική όχληση που θα αποβεί μοιραία για τους τουρίστες αλλά και τους κατοίκους.

 

Έχουν κινητοποιηθεί οι κάτοικοι, με τον Εξωραϊστικό και Περιβαλλοντικό τους Σύλλογο, με μελέτες, αναφορές, υπομνήματα αλλά και κινητοποιήσεις αναδεικνύοντας το «έγκλημα» όπως πραγματικά συντελείται. Δημόσιοι φορείς δε καταγγέλλουν καταπατήσεις χερσαίας παραθαλάσσιας δασικής έκτασης, αυθαίρετα παραπήγματα, παράνομη κατασκευή προβλήτας, που κυριολεκτικά τινάζουν στον αέρα το Περιβάλλον.

 

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος έχει αποκλεισθεί η περιφέρεια του Δήμου Σιθωνίας από τη λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά ποιος νοιάζεται ;

 

 

Καλή η ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά πρέπει πρώτα απ΄ όλα να σέβεται ο … ιχθυοκαλλιεργητής το περιβάλλον.   Το ΠΑΚΟΕ έχει τονίσει και καταγγείλει επανειλημμένα αυτή την απαράδεκτη τακτική όπως στον Πόρο, στην Πελοπόννησο, στον Μαλιακό, στον Αμβρακικό και αλλού, αλλά δυστυχώς σε κανένα δεν ιδρώνει το … αυτί του.