Περίπου δύο χιλιόμετρα πριν τις εκβολές του Σπερχειού ποταμού αντικρίζει κανείς ένα θλιβερό θέαμα νεκρών ψαριών, μερικά από τα οποία είναι σε αποσύνθεση, που σημαίνει ότι το γεγονός δεν είναι πρόσφατο. Το μέγεθος των νεκρών ψαριών είναι 20 εκατοστά και μεγαλύτερο.
Ο ποταμός δέχεται, σε όλο το μήκος του, μεγάλο ρυπαντικό φορτίο, κυρίως από τον παραπόταμο Ασωπό, που τον συναντάει κοντά στο μνημείο του Αθανασίου Διάκου. Μετά την γέφυρα της Αλαμάνας το νερό είναι κατάμαυρο με φυσαλίδες.
Οι αγρότες της περιοχής είχαν προβλήματα στο παρελθόν με την άρδευση και ζημιές από την καμένη παραγωγή ρυζιών.
Το ρυπαντικό φορτίο – αποτελούμενο από αστικά λύματα, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, απόβλητα από βιοτεχνίες, εργοστάσια, ελαιοτριβεία, στάβλους, πλαστικά – πολλαπλασιάζεται στις εκβολές του ποταμού. Κατά μήκος του ποταμού παρατηρείται η δημιουργία μικρών χωματερών και συχνά υπάρχουν σακούλες λιπασμάτων με υπολείμματα. Σε ορισμένα σημεία το ποτάμι αφρίζει, δείγμα χημικής ρύπανσης.
Ύστερα από κινητοποιήσεις των κατοίκων, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας Φθιώτιδας έδωσε εντολή και πάρθηκαν δείγματα νερού τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στο ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο ήδη εκτελεί το ερευνητικό Πρόγραμμα «Κρήπις» στο Σπερχειό, για την ποιότητα των υδάτων. Σημειώνουμε ότι ο Σπερχειός έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura, ειδικά προστατευόμενη περιοχή για τα πουλιά.
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της ρύπανσης έχει ενταθεί και θα πρέπει οι Υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους παίρνοντας δείγματα νερού για να διαπιστώσουν την αιτία θανάτου των ψαριών.
Εξάλλου στη λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων, λόγω της απότομης εισροής νερού από τις τελευταίες βροχές και των συνθηκών τρικυμίας που επέφεραν στην λίμνη, τα μικρά ψάρια (οι γόνοι) εγκλωβίστηκαν σε ανόξινο περιβάλλον και πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου.
Αντιθέτως τα μεγάλα ψάρια διαισθάνονται τον κίνδυνο, διαφεύγουν στα εσωτερικά στρώματα του νερού που οξυγονώνονται καλύτερα και διασώζονται.
Σε ορισμένα τμήματα η λίμνη παρουσιάζει μαύρες κηλίδες ενώ η δυσοσμία είναι έντονη.
Την προηγούμενη εβδομάδα ορισμένοι ασυνείδητοι άδειασαν στη λίμνη βοθρολύματα…
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2013 ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΤΟΤΕ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΕΙΧΕ ΙΣΧΥΡΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ –ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΤΡΕΛΟ- ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ. ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.