PDVD_117Γέμισε νεκρά ψάρια, αθερίνες, χέλια, λαβράκια, μπλε καβούρια (αμερικανικής προέλευσης) η λίμνη Βιστωνίδα στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτό οφείλεται στην ύπαρξη ενός κυανοβακτηρίου σε πολύ μεγάλες ποσότητες (500 έως 1.000 φορές μεγαλύτερες από το φυσιολογικό)   (φυτοπλαγκτού) που απελευθερώνει τοξίνες που σκοτώνουν τα ψάρια.  Σε αυτό οφείλεται το καφέ χρώμα του νερού. Αυξάνεται η αλκαλικότητα (pH) και μειώνεται το διαθέσιμο οξυγόνο στο νερό, κατά την διάρκεια της νύχτας, με συνέπεια την νέκρωση του φυτοπλαγκτού  και την πρόσληψη απ’ αυτό ακόμα περισσότερου οξυγόνου που δημιουργεί ασφυξία και σκοτώνει τα ψάρια.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων εβδομάδων μετέφεραν θρεπτικά στοιχεία και λιπάσματα από τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις περιμετρικά της λίμνης, αλλά και από όλη την λεκάνη απορροής, στην λίμνη.  Επίσης τα εγκιβωτισμένα ποτάμια, που εκβάλλουν στην λίμνη, μεταφέρουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα όλα τα φερτά υλικά και τα θρεπτικά συστατικά στη λίμνη.

Έχουν σταλεί δείγματα νερού της λίμνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Βιολογίας καθώς και στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Η εγχείρηση πέτυχε … αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Τόνοι λιπάσματα και φυτοφάρμακα δημιουργούν μεγάλη τοξικότητα στο νερό, με αποτέλεσμα η λίμνη να είναι ανεπαρκής να συντηρήσει τα έμβια όντα σε αυτήν.

Το ΠΑΚΟΕ τον Ιούνιο του 2013 πραγματοποίησε έρευνα στα νερά της λίμνης και τα αποτελέσματα τάστειλε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μετά από ένα σχεδόν χρόνο όταν ανακοινώθηκε το θέμα στις 22 Μαρτίου 2014 ο τότε Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Ξάνθης, μας έβγαλαν τρελούς. Τώρα όμως μετά από το δυστύχημα αυτό τους λέμε να φάνε τα ψόφια ψάρια αυτοί. Τι φταίνε όμως τα ψαράκια να πεθαίνουν εξαιτίας της αναλγησίας των ανευθυνοϋπεύθυνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ;