Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα, σύμφωνα με το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) , δεν είχε καμία υπέρβαση σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που πρέρχονται από εισαγωγές από τρίτες χώρες η ενδοκοινοτική διακίνηση (εντός της ΕΕ) και είναι στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πιό ασφαλή φρούτα και λαχανικά.
36 χώρες είχαν περιστατικά υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, μερικές από αυτές είναι :
Τουρκία (38, από τα οποία 34 σε πιπεριές), Αίγυπτος (16), Ιταλία (12), Κάτω Χώρες (6), Ισπανία (5), Βέλγιο (3), Γαλλία (3), ΗΠΑ (2), Ιταλία (2), Γερμανία (1), Ελλάδα (1).
Τα ελληνικά προϊόντα κατατάσσονται, για άλλο ένα εξάμηνο, στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στην καθαρότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Αυτό οφείλεται στους έλληνες παραγωγούς οι οποίοι τηρούν αυστηρά τους κανόνες της σωστής γεωργικής παραγωγής και θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους τους έλληνες αλλά και τους ευρωπαίους καταναλωτές.
Σε έρευνα που έγινε στην Κρήτη στις αρχές Ιουνίου, διαπιστώθηκε ότι :
- To 79,1% θέλει επενδύσεις από έλληνες.
- Το 67,4% θέλει εμπορία και εξαγωγή μόνο ελληνικών προϊόντων.
- Το 39,39% θέλει ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και το 34,9% στον τουρισμό.
- Τέλος το 83,4% πιστεύει ότι η βιομηχανία βλάπτει περισσότερο το Περιβάλλον και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής.
Όλα αυτά σίγουρα αποτελούν ελπίδες για καλύτερη υγιεινή διατροφή. Μη ξεχνάτε όμως ότι πριν δύο μήνες έρευνες ΕΦΕΤ, Πανεπιστημίων και ΠΑΚΟΕ διαπίστωσαν ότι βαρέα μέταλλα περιέχονται σε πολλά φρούτα.
Όμως η ελπίδα σβήνει τελευταία και οι όποιες προσπάθειες πρέπει να επιβραβεύονται.