epikindina-ximika-syriaΜε άκρα μυστικότητα και χωρίς καμία εγγύηση για την αποφυγή ατυχήματος, ξεκίνησε η διαδικασία καταστροφής των 570 τόνων υγροποιημένων αερίων Χημικών της Συρίας με υδρόλυση, σε κάποιο σημείο νοτιοδυτικά του Καστελίου Κισσάμου Χανίων.

Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 60 ημέρες-εξαρτάται από τον καιρό- και πρέπει να σταματά όταν ο κυματισμός ξεπερνά τα 10 εκατοστά λόγω κινδύνου ατυχήματος και διαρροής των χημικών στη θάλασσα της Μεσογείου.

Παρόλο που το θέμα είναι πολύ σοβαρό, δεν επετράπη ο έλεγχος σε κανένα διεθνή παρατηρητή η επιστήμονα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Ευάγγελος Γιδαράκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαχείρησης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων.

Οι Αμερικανοί δεν πήγαν τα χημικά για καταστροφή στις δικές τους εγκαταστάσεις στην Ατόλλες Τζόνστον-στη μέση του Ειρηνικού-αλλά και καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν δέχθηκε να παραλάβει τα χημικά όπλα της Συρίας για να τα επεξεργαστεί στο έδαφός της.

Τα τοξικά Χημικά όπλα στην θάλασσα δεν βιοδιασπώνται αλλά περνούν στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν στον άνθρωπο.

Η μέθοδος της εν πλώ υδρόλυσης είναι γρήγορη και φθηνή, αλλά ενέχει μεγάλους κινδύνους και σε περίπτωση αστοχίας η ατυχήματος θα έχει απρόβλεπτες και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στα Οικοσυστήματα της Μεσογείου και στην Οικονομία των παράκτιων περιοχών της.

Ετοιμάζονται καΐκια να πάνε να συναντήσουν το CapeRay, ένα από αυτά είναι της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα»

Δύο μήνες ακούμε και διαβάζουμε Δήμαρχους, φορείς και πολίτες να φωνάζουν για την καταστροφή στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης από την δήθεν υδρολυτική διάσπαση που γίνεται ΤΩΡΑ ανοιχτά της Κισσάμου.

Όμως μέχρι στιγμής δεν ακούσαμε ούτε είδαμε κανένα πλοίο να πλησιάζει και να εμποδίζει πρακτικά την υδρόλυση, που σημειωτέον εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Όμως ο Ασσάντ που είναι ο πρωτεργάτης αυτής εφιαλτικής ιστορίας ακόμα για επτά χρόνια ….. στην εξουσία.