imagesΝα υποθέσουμε καλοπροαίρετα ότι άρχισε επιτέλους η διαδικασία για την υλοποίηση ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως αυτό των απορριμμάτων, έστω και με διάφορα τεχνάσματα για την διαχείριση των ευθυνών ;

Πρόσφατα ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)  για το πρωτοποριακό έργο «πιλότος» «ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποτελεί τον  «πιλότο» των 13 ΣΔΙΤ σε όλη τη χώρα ύψους 2,2 δις ευρώ.

Οι απορίες που εγείρονται είναι πολλές :

–          Γιατί έμεινε στο συρτάρι για 9 μήνες η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΠΕΠΟ) της ΣΔΙΤ ;

–          Γιατί ακούγεται ότι η επιλογή είναι πολιτική, με πρωταρχικό στόχο την δημιουργία δεσμεύσεων μεταξύ δημοσίου και εργολάβων, αφήνοντας περιθώρια να εγείρονται απαιτήσεις αποζημιώσεων στο μέλλον, όπως έγινε με κάποια δις ευρώ των αυτοκινητοδρόμων ;

–          Πως θα προωθείται αρμονικά προς όλα τα μέρη της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση, η ανάκτηση, η επεξεργασία των αποβλήτων και η ελαχιστοποίηση της τελικής τους διάθεσης.

–          Λέγεται ότι το ΣΔΙΤ του  Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου δεν πήρε επί 9 μήνες έγκριση ΑΠΕΠΟ επειδή δεν υπήρχε η πρόβλεψη για εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων και για τα έσοδα των εργολάβων.

–           Ένα είναι βέβαιο, ότι δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί τα προβλήματα μη συμμόρφωσης με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ που ενσωματώθηκε μόλις το 2012 στο Ν. 40402/2012.

–          Πώς θα γίνει η χωροθέτηση των  3 «σκουπιδοεργοστασίων» με τις μεγάλες περιβαλλοντικές συνέπειες, την στιγμή που έχει ήδη υποβληθεί,  από 4 συλλόγους, μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ;

 

Τελικά στο έργο προβλέπεται εγγυημένη ποσότητα παραγομένων απορριμμάτων 150.000 τόνοι/έτος για 27 χρόνια. Η Ανάδοχος Εταιρεία έχει το δικαίωμα να επεξεργαστεί το 65% των «χρυσών» απορριμμάτων ( η μεγαλύτερο ποσοστό εάν το επιθυμεί) και όχι το 100% που προβλέπει η Κοινοτική Νομοθεσία.

Τέλος θα υπάρχουν έμμεσα κέρδη για την Ανάδοχο από το διοξείδιο του άνθρακα και από πρόσθετες παροχές, για τα οποία δεν υποχρεούται να δίνει λογαριασμό.

Με τα χρυσοφόρα σκουπίδια το ΠΑΚΟΕ έχει ασχοληθεί επανειλημμένα. Όμως αποτελεί θράσος μερικών σκουπιδαρχών να θεωρούν «τσιφλίκι» τους την Ελλάδα.

Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και δράσης διαφορετικά αυτά θα γίνουν εφιάλτης για τις επόμενες γενεές.