Αστικα Αποβλητα Αστικά Λυματα Βιομηχανικα Αποβλητα -στερεα Επικινδυνα Αποβλητα Θαλασσια Ρυπανση Καταγγελίες - αποβλητα Καταγγελίες-νερο Νερό Οικολογία Περιβαλλον Στερεα Αποβλητα

Τα απόβλητα καταστρέφουν τη Μεσόγειο

bothrolymata_kai_mourga_ston_ag.georgi_14.11.07_640Σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό “Newsweek” η καταστροφή που έχει προκληθεί στους ωκεανούς της γης ίσως να είναι μη αναστρέψιμη. Όταν νοσούν οι θάλασσες, που καταλαμβάνουν το 72% της επιφάνειας της γης, απειλείται με δηλητηρίαση όλος ο πλανήτης.

Περίπου το 1/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που προέρχονται από τον άνθρωπο, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και καταλήγουν με κάποιο τρόπο στους ωκεανούς. Το διοξείδιο του άνθρακα ρίχνει το pHαλλάζοντας την οξύτητα του θαλασσινού νερού. Το πιο όξινο νερό μαζί με άλλους παράγοντες, όπως η υπεραλιεία, η παράκτια ρύπανση, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τα κάθε είδους απόβλητα που καταλήγουν στην θάλασσα, δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον.

Το 60% των κοραλλιογενών υφάλων («τροπικών δασών της θάλασσας») παγκοσμίως  απειλείται με εξαφάνιση. Αυτοί οι ύφαλοι τροφοδοτούν το 25% της θαλάσσιας ζωής συμπεριλαμβανομένων και περίπου 4.000 ειδών ψαριών. Είναι σαφής λοιπόν η απειλή από την καταστροφή των τροπικών δασών της θάλασσας.

Ένα άλλο θέμα που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες και πολλαπλασιάζεται απειλητικά είναι αυτό των «νεκρών ζωνών». Είναι  θαλάσσιες εκτάσεις που εμφανίζονται σαν «βομβαρδισμένα τοπία» και στις οποίες δεν ζει τίποτε άλλο εκτός από βακτήρια και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί. Σύμφωνα με το «Newsweek» οι νεκρές ζώνες παγκοσμίως ξεπέρασαν τις 400. Μία από τοις μεγαλύτερες στο Δέλτα του Μισισίπι καλύπτεται από φύκη,  έχει έκταση μεγαλύτερη από 20.000 τετρ. χιλιόμετρα και δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων στην περιοχή.

Τέλος μεγάλο μέρος της Βαλτικής, που άλλοτε τάιζε όλη την βόρεια Ευρώπη,  βρίσκεται σε ανάλογη «νεκρή» κατάσταση. Το 1/3 της ζωής σε αυτή την θάλασσα είναι νεκρό. Οι μεταβολές στην οξύτητα του νερού των ωκεανών, όπως είδαμε, επηρεάζουν και την βιολογία της θαλάσσιας πανίδας και μέχρι το τέλος του αιώνα πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών θα έχουν εξαφανισθεί η μεταλλαχθεί προειδοποιούν οι επιστήμονες. Τα πρώτα είδη που απειλούνται είναι τα στρείδια, μύδια και χτένια.

Η Μεσόγειος Θάλασσα ιδιαίτερα στις εκβολές των αστικών-βιομηχανικών αποβλήτων, είναι νεκρή ζώνη έκτασης 500-1.000 μέτρα από την ακτή. Αυτή η ρύπανση-μόλυνση σκοτώνει τον ενάλιο πλούτο και ταυτόχρονα δημιουργεί προβλήματα στα ανθρωπογενή οικοσυστήματα.  Έτσι στην Ελλάδα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που δυστυχώς είναι εφαπτόμενες με τα θαλάσσια οικοσυστήματα, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση της έλλειψης βιοχημικών καθαρισμών και δυστυχώς από τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων συνεχώς δικαιώνεται.