καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια

Η Εκκλησία παρανομεί

Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου ΜεγάρωνΟ ηγούμενος της Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων, που έγινε «καθολική» από το 2007 και ανήκει στην Μητρόπολη Σαλαμίνας, προσπαθεί να αποκτήσει 600 στρέμματα στην περιοχή προκειμένου να κατασκευάσει εκθεσιακό κέντρο και εκκλησία.

Στηριζόμενος σε Νόμο του 1957, σύμφωνα με τον οποίο αν η εκκλησία δηλώσει ότι κατείχε την έκταση προ του 1830, είναι δική της χωρίς να έχει τίτλους ιδιοκτησίας, ο ηγούμενος πήγε να μεταγράψει το Συμβόλαιο που συνέταξε το 2000 για  την εν λόγω έκταση στο Υποθηκοφυλακείο Μεγάρων, αλλά ο υποθηκοφύλακας ζήτησε έγγραφα από το Δασαρχείο ότι η έκταση δεν είναι Δημόσια (ως δασική), καθώς και Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων από την Δ.Ο. Υ., διότι η έκταση πρέπει να δηλωθεί στην Δ.Ο.Υ. άσχετα αν τα μοναστήρια απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου μεταβίβασης.

Σημειώνουμε ότι η Μονή το 2000 είχε “εξασφαλίσει” επιδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την κατασκευή των έργων.

Αντί να συμμορφωθεί ο ηγούμενος στράφηκε νομικά κατά του Υποθηκοφυλακείου και κερδίζει την υπόθεση στο Πρωτοδικείο.

Το Υποθηκοφυλακείο ζήτησε από το Δασαρχείο Μεγάρων να του γνωρίσει εάν η έκταση είναι δασική η όχι.

Επίσης ζήτησε την συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο απήντησε ότι δεν ασχολείται με τέτοια ήσσονος σημασίας θέματα.

Το Δασαρχείο, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε το Μάιο στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ζητά από την Μονή δασικούς χάρτες, τοπογραφικά κλπ. που να δείχνουν την έκταση για να ξεκινήσει την έρευνα. Παράλληλα ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ερευνήσει το θέμα, διότι δεν μπορεί να διεκπεραιώσει την υπόθεση λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ερωτήθηκε επίσης η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εάν η έκταση είναι δημόσια η όχι.

Το Υπουργείο Οικονομικών τέλος απάντησε ότι η Δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων είναι απαραίτητη.

Σήμερα ούτε η Μονή έχει στείλει τα έγγραφα στο Δασαρχείο, ούτε έχει πάει από το 2012 στην Δ.Ο.Υ., ούτε η ΚΕΔ έχει απαντήσει αλλά ούτε και το ΥΠΕΚΑ.

Απάντησε όμως ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Ιωάννης Μαρινάκης λέγοντας ότι έχει άγνοια του θέματος!

Δυστυχώς όλα αυτά που ακούσατε αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά την διάλυση της «σάπιας» κρατικής μηχανής, που ειρωνικά πάντοτε επικαλούνται οι υποψήφιοι προεκλογικά, γιατί μετεκλογικά γίνονται ένα με αυτήν. Το ΠΑΚΟΕ τέτοια φαινόμενα όπως το παραπάνω,  εκτάσεις στο Πέραμα-Κερατσίνι, Σχιστό,  Μαλακάσα,  Σαλαμίνα και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κάποιος, τα έχει καταγγείλει. Αλλά … εκκλησία είναι αυτή. Άραγε γιατί δεν γίνεται επιτακτική ανάγκη ο διαχωρισμός Εκκλησίας με Κράτος ;