100_0387Η Οδηγία 82/501/ΕΚ, γνωστή ως Οδηγία Seveso, καθορίζει μέτρα και περιορισμούς για την αντιμετώπιση των κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, διαρροές τοξικών και επικίνδυνων αερίων σε βιομηχανικές δραστηριότητες.

Επίσης υπάρχει η διεθνής Σύμβαση του 1992, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 1998,  που έχει ως σκοπό την προστασία του ανθρώπου και του Περιβάλλοντος από Βιομηχανικά Ατυχήματα που μπορεί να προκαλέσουν διασυνοριακές επιπτώσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις Βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής, για το οποίο έγινε σχετική επερώτηση στην Βουλή.

Το τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας επέβαλε πρόστιμα σε 7 Εταιρείες που υποβάθμισαν το Περιβάλλον κατ’ εξακολούθηση και συγκεκριμένα για την ρύπανση του Ασωπού στην Βοιωτία, από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου.

Τα πρόστιμα είναι των 1.000 €, 2.000 €, 10.000 € και το μεγαλύτερο φθάνει τα 30.000 €. Φυσικά οι Εταιρείες θα τα πληρώσουν χωρίς καθόλου να ασχοληθούν με το Περιβάλλον.

Ποιος άραγε αναρωτιέται τι γίνεται εδώ και 40 χρόνια στην Δυτική Αττική ; Κάποτε στο Θριάσιο… γινόταν λόγος για τερατογενέσεις. Σήμερα κανένας δεν ασχολείται με την ρύπανση της περιοχής από τους γίγαντες διϋλιστήρια και άλλες παράνομες βιομηχανικές δραστηριότητες. Όλα τα ΜΜΕ ασχολούνται όμως με τις εταιρικές κοινωνικές ευθύνες των Βιομηχανιών και τα χρήματα που παίρνουν αυτά εξαιτίας της «δήθεν» προστασίας του Περιβάλλοντος.