αγρότες4Clip0109Clip0109Ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη των έξι νεαρών που συνελήφθησαν το 2010 στα σοβαρά επεισόδια των πρώτων ημερών για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, στην Κερατέα. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν πέντε Έλληνες, ηλικίας – τότε – από 18 έως 25 ετών και ένας 28χρονος Αλβανός, οι οποίοι κατηγορούνται για επιθέσεις σε βάρος διμοιριών των ΜΑΤ. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται και ξάδελφος του Αλέξη Γρηγορόπουλου καθώς και τέσσερα αδέλφια από τα Καλύβια με πατέρα ιερέα. Οι νεαροί αντιμετωπίζουν σοβαρότατα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα για επιθέσεις κατά αστυνομικών με μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα. Στους μάρτυρες υπεράσπισης συγκαταλέγονται «επιφανείς» πολίτες της περιοχής οι οποίοι δηλώνουν με τις καταθέσεις τους τη στήριξη στην κοινωνική πρωτοβουλία να ανακόψει τη δημιουργία χωματερής στην περιοχή. Συγκεκριμένα, θα καταθέσουν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, ο τέως δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού και ο ιερέας πατέρας των τεσσάρων από τους κατηγορουμένους. Συμπαράσταση θα οργανώσουν και οι κάτοικοι αφού θα υπάρχει οργανωμένη παρουσία έξω από το Ε’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών.

Η περίπτωση της Κερατέας είχε απασχολήσει τότε όλη την Ελλάδα καθώς οι συμπλοκές με τους αστυνομικούς ήταν καθημερινό φαινόμενο και τα ΜΑΤ παρέμειναν στην περιοχή 128 ημέρες, με τελικό αποτέλεσμα να υπάρξει προσωρινή αναστολή των εργασιών για την κατασκευή ΧΥΤΑ.

Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο οι πολίτες να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις διεκδικώντας ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές από την κεντρική διοίκηση. Μένει να αποφανθεί η δικαιοσύνη αλλά και το κράτος στη συνέχεια, διακρίνοντας μέσα από τη σύγχυση των συμφερόντων που συγκρούονται, την πλευρά που έχει το πραγματικό δίκιο με το μέρος της.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στους ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ.