Θαλασσια Ρυπανση Νερό Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια

ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

scan0163ÂÏËÏÓ - ËÉÌÍÇ ÊÁÑËÁΣάλος προκλήθηκε όταν την Παρασκευή το πρωί στην κεντρική παραλία του Καρλοβάσιου στη Σάμο, κάτοικοι εντόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια σε μία ακτίνα μόλις 4 χιλιομέτρων.

Πληροφορίες λένε πως τα ψάρια είναι φρίσσες, κοντινοί συγγενείς με τις σαρδέλες και είναι είδος που αποτελεί σημαντική τροφή για τα πιο μεγάλα ψάρια.

To λιμενικό κάνει λόγο για  εκβρασμό αλιευμάτων περίπου 30 κιλών ενώ το «Αρχιπέλαγος» μιλά για πάνω από 10 τόνους διότι σύμφωνα με έρευνες ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ψαριών δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς καθώς πολλά από αυτά δεν ξεβράζονται σε κάποια ακτή αλλά καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας.

φήμες λένε πως τα νεκρά ψάρια προέρχονται από μικρό αλιευτικό όπου οι ψαράδες του συνειδητοποιώντας πως τα ψάρια που αλίευσαν ήταν κάτω από το επιτρεπτό όριο μεγέθους αλιείας αναγκάστηκαν να τα ξεφορτωθούν πετώντας τα και πάλι πίσω στη θάλασσα.  Έρευνες πραγματοποιεί το λιμενικό καθώς θέλουν να  αποκλείσουν το ενδεχόμενο τα νεκρά ψάρια να προέκυψαν λόγω μόλυνσης της θάλασσας και όχι λόγω υπεραλίευσης κάποιου καϊκιού.Εάν αυτή η καταστροφή προήλθε από ανεύθυνους ψαράδες καϊκιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε πως όλα θα είχαν αποφευχθεί εάν απλά ακολουθούσαν τις σωστές πρακτικές ώστε να μην σκοτώνονται τα υπομεγέθη  ψάρια που πιάνουν στα δίχτυα τους.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ , ΠΟΥ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΨΑΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΟΧΙ ΣΥΜΒΑΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΪΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ, ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ. ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΓΙ’ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2005.