Θαλασσια Ρυπανση Νερό Οικολογία Πολιτική Οικολογια Τεχνολογιες-νερο

Οι θάλασσες μας γεμίζουν πλαστικά … ψάρια

λιμνηκουμ1Οι σακούλες και τα πλαστικά μπουκάλια που πετιούνται κάθε χρόνο στις θάλασσες δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αντίθετα πρόκειται για ένα από τα πιο άμεσα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκάλεσε η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία στον πλανήτη. Ως αποτέλεσμα, ατελείωτες εκτάσεις του πυθμένα της θάλασσας είναι στρωμένες με πλαστικά, όπως επιβεβαιώνει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γιώργος Θεοδώρου, ότι δηλαδή «το 50% του ρυπαντικού φορτίου του θαλάσσιου πυθμένα αποτελείται από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και κουτάκια από αλουμίνιο»

Όμως, ενώ κάθε μέρα πετιούνται τόνοι σκουπιδιών, ο όγκος των πλαστικών στις θάλασσες δεν αυξάνεται με την ταχύτητα που υπολογίζουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Περθ της Αυστραλίας, «η βιοδιάσπαση των πλαστικών συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις θάλασσες» από μικρόβια που είναι ικανά να επιβιώνουν και να τρέφονται από πλαστικό.

Η χρησιμότητα αυτών των μικροοργανισμών δεν είναι μόνο η ελπίδα να «φαγωθεί» ένα μέρος από το 13.000 θραύσματα μικροπλαστικών που περιέχονται ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο θάλασσας σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η δράση τους προσφέρεται ίσως στο μέλλον και για νέου τύπου υποθαλάσσιες χωματερές όπου θα γίνεται βιοδιάσπαση.

Οι ωκεανολόγοι παρόλα αυτά επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα προκύψουν αν δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που θα έχουν φάει πλαστικά, ζουν ελεύθεροι στο περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα.

 

ΠΡΙΝ ΕΞΙ(6) ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΔΙΕΝΗΡΓΗΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΠΟΛΛΩΝ ΨΑΡΙΩΝ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΣΕ ΑΦΡΟΨΑΡΑ ΟΠΩΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ, ΣΑΒΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΚΑΛΙΑ.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ. ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ