Διατροφή και Υγεια Καταγγελίες - διατροφης Νομοθεσία - διατροφης Τροφιμα Χωρίς κατηγορία

Επιτέλους να εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για το ελληνικό ελαιόλαδο

Greek_Extra_Virgin_Olive_OilΠολύ επικερδής και λιγότερο επισφαλής σε σχέση με άλλες αποδεικνύεται πως είναι η νοθεία του ελαιολάδου η οποία σε περιόδους κρίσης έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας με επιπτώσεις και στις εξαγωγές της σε όλον τον κόσμο. Όπως τονίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, το ελαιόλαδο είναι από τα πιο «εκτεθειμένα» στη νοθεία προϊόντα γιατί τα κέρδη είναι μεγάλα και ο κίνδυνος είναι μικρός σε σχέση με άλλες παραβάσεις.

Σε τέτοιου είδους φαινόμενα έρχεται να παρέμβει η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Πετράκου για την ανάγκη δημιουργίας μητρώου πληροφόρησης και ιχνηλασιμότητας του εγχώριου ελαιολάδου, όπως ορίζει σαφώς η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Στα πλαίσια αυτά και υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, άνοιξε ο διάλογος για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ιχνηλασιμότητας με πιθανό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νέων διατάξεων και εντός του 2014. Σημειωτέον ότι οι έτεροι ισχυροί παραγωγοί ελαιολάδου στην Ευρώπη, Ιταλία και Ισπανία έχουν ήδη ψηφίσει αντίστοιχους κανονισμούς και τηρούν ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών προστατεύοντας την αγορά τους από κρούσματα νοθείας.

Σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας όπως είναι το ελληνικό ελαιόλαδο η απάντηση μπορεί να δοθεί αποκλειστικά από τη Βουλή και τις αυστηρές διαδικασίες που επιβάλλεται να ορίσει όπως απαιτεί ξεκάθαρα και η Ε.Ε.

 ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ, ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΝΟΘΕΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΛΑΔΙΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ